Митрополит Црногорско – приморски Амфилохије: Нећу умрети док на Ловћен не вратим Његошеву цркву

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије поручио је да неће умрети пре него што на врх Ловћена врати Цркву Светог Петра Цетињског.

„Немој да мислиш да сам стар за то. Не, Господ ће је, за мога живота, вратити тамо где је била“, изјавио је митрополит Амфилохије за „Политику“.

Он је подсетио да је у заветној капелици коју су саградили Петровићи, управо Његош „дао обијелити (цркву)“ и да се сваке године по његовој заповести литургија служила у њој за душу неумрлих црногорских јунака.

„Црква Светог Петра била је његова задужбина, подигнута по његовом упутству и за време његовог живота (1846.године), на месту које је сам обележио и изричито завештао да у њој буде сахрањен“, подсетио је митрополит Амфилохије.

Према његовим речима, свима је познато Његошево аутентично завештање, које гласи:

„Ја хоћу да ме сараните у ону цркву на Ловћену… То је моја потоња жеља, коју вам иштем, да је испуните и ако ми не задате божју вјеру да ћете тако учинит` како ја хоћу, онда ћу ве оставити под проклетством, а мој посљедњи час биће ми најжалоснији и ту моју жалост стављам вама на душу“.

„Зар да оставимо проклетство над потомцима и народом. Не, његова воља биће испоштована и тим чином проведриће се изнад Црне Горе“, истакао је митрополит Амфилохије.

Када је реч о изградњи цркве Свете тројице на Цетињу, митрополит Амфилохије подсећа да за то постоји „аманет краља Николе“, пренела је Митрополија црногорско-приморска.

Остаци Петра Петровића Његоша се, како се подсећа, од 1974. године налазе у маузолеју саграђеном по пројекту хрватског вајара Ивана Мештровића, који је саграђен на месту православне капеле у којој је Његош био сахрањен на врху Ловћена.

Извор
Спутњик

Повезани чланци

Back to top button