Мноштво верника и ове године на храмовној слави у манастиру Зочиште

У манастиру светих Козме и Дамјана у Зочишту код Велике Хоче обележена je храмовна слава. Велики број верника са Косова и Метохије присуствовао је литургији коју су служили владика рашко-призренски Теодосије и викарни епископ новобрдски Иларион.

„Ова светиња била је пострадала, порушена, оскрнављена и они који су то чинили мислили су да су нешто постигли, али, ево видите и сами каква је Божија сила васкрсења па се ова светиња поново из пепела подигла и поново су се вратиле мошти светих бесребреника овде у овај храм. Данашњи празник говори о томе да ова светиња није ништа изгубила својим страдањем већ је добила“, рекао је у беседи после литургије владика Теодосије.

Подсетивши на уништење светиње која је до темеља порушена септембра 1999, а 2004. године обновљена, те је поново посећују верници не само са Косова и Метохије већ и из читаве земље и региона, владика Теодосије је додао да смо после страдања и васкрсења увек јачи , светији и лепши, те да ова црква сведочи о томе.

„Oни који су чинили злочин, који су мислили да могу да је унииште, уништили су себе ни траг им се не зна. Како је њиховој души који су дигли руке на цркву Божију и на светитеље који у овој цркви почивају?“, запитао је у беседи владика Теодосије док се више стотина људи „сливало“ низ манастирско двориште да уђе у обновљену камену црквицу у којој почивају мошти светитеља.

Из разних крајева дошли су дaнас у Зочиште верници се поклоне моштима Светих Козме и Дамјана. Исцељење су крај њих тражили и многи Албанци.

Фото: Оливера Радић

Владика Теодосије је у беседи рекао да је светиња „свима благослов али о обавеза ,одговорност да пазимо, на себе, свој живот и своје поступке“,

„Не смемо да будемо себични да продајући своју имовину одлазимо којекуда по свету окрећући леђа нашим највећим светињама и нашем Косову и Метохији.Треба да уз божију помоћ истрајемо на нашем крсном путу и да опстанемо на овим просторима.Има оних који то разумеју и који више гледају на оно што ће тек доћи на оно што је Бог припремио него на ово свакодневно пролазно које живимо“, поручио је владика.

Eпископ новобрдски владика Иларион поручио je да са овог места многи одлазе здрави и исцељени на различите начине.

Црква светих Врача бесребрника минирана је септембра 1999 године, после доласка немачких снага КФОР-а. Припандици тзв. ОВК су минирали цркву а приликом скеплозије уништене су многе вредне фреске, иконе и друге реликвије.

Нова црква, идентична претходној, саграђена је октобра 2004. године када је почео да се обнавља читав манастирски комплекс, укључујући звоник, конаке, манастирску проадвницу као и ограду око светиње. Испод цркве налази се природан извор воде који се у народи сматра лековитим поготову за болести очију по чему је и манастир добио име Зочиште.

Повезани чланци

Повезано
Close
Back to top button