Мочаре, некада властелински посед данас заборављено село

Мочаре је село у општини Косовака Каменица и дели се на Доње и Горње Мочаре. Оба од Косовске Каменица дели Крива река.  Помиње се још 1455. године под именом Мочивар са 29 српских кућа. Поново је обновљено почетком друге половине 18. века.  У близини насеља налази се манастир Убожац или Рђавац, како га локално становништво назива.

Остаци манастира Убожац, између Горњег и Доњег Мочара фото: Ризница

Сваке године, на дан Светог јеванђелисте Марка, Мочарци се окупљају у манастиру Убожац. У 18. и 19.веку почело је ново насељавање ових крајева који су после Велике сеобе Срба потпуно опустели. Становништво које се овде доселило након више векова почело је да обележава Марковдан у порушеној светињи.

Наизглед обично село, налик сваком другом, Мочаре крије занимљиву причу, а она сеже дубоко у нашу националну историју. Вредни и радни криворечани годинама живе тако, тихо, ненаметљиво, поносни на своју славну прошлост коју љубоморно чувају и преносе на млађе генерације.

У трећој епизоди серијал документарних радио репортажа „На извору“ новинарска екипа портала „Ризница“ доноси причу о Доњем и Горњем Мочару.

Емисију подржало Министарство културе и информисања Републике Србије.

Повезани чланци

Back to top button