„Морачки јасновидац“ –  зрачио истином Христа и ширио љубав

Блаженопочивши митрополит црнофорско-приморски Амфилохије Радовић био је личност шириоког срца, громада која је обележила столеће у коме је живео, а о његовим ће се делима тек чути, речено је на грачаничкој промоцији књиге “Морачки јасновидац“ Перице Ђаковића.  

Књига је збирка штампаних интервјуа које је аутор направио са митрополитом Амфилохијем у својој емисији на ТВ Нови.

Књижевник Будимир Дубак истакао је да она представља драгоцено сведочанство о живом и непресушном истичнику вере и богонадахнуте мисли митрополита Амфилохија.   

„Она засигурно представља још један драгоцени тесаник у кули светионика вере православне, не само у Црној Гори и цијелој српској цркви и народу већ и у свеколикој православној васељени коју представља наш блаженопочивши митрополит“, рекао је Дубак.

Говорећи о блаженопочившем митрополиту владика Рашко – призренски Теодосије је испричао да се са њим први пут сусрео као студент теологије испред Богословског факултета у Београду те да тада није могао ни слутити да ће водити еперахију у којој ће митропоит бити чест гост чак и његов диховник.

„Имамо ту срећу и привилегију да живимо у време када је он био архијереј, отац, учитељ и пастир у нашем народу. Учио нас је речју, а још више примером и животом“, рекао је владика рашко-призренски.  

Нагласио је да је митрополит црногорско – примроски у најтежним и судбоносим данима провео доста времена на Косовоу и Метохији и био ослонац народу, свештенству и монаштву.

 „Био је човек и дубоког и широког срца и све нас је могао обухватити својим рукама у загрљају љубави Божје. Истином Христа он је зрачио и несебично ширио љубав око себе“, рекао је Владика Теодосије.  

Фото: Ризница

Говорећи о књизи, аутор Перица Ђаковић каже да је  фотографија на њеном повезу сведок времена те да је настала у најтежим треницума када је митрполит долазио на Косово да види и сахрањује свој пострадали народ.

„Био је громада која је обележила век у коме је живео. О њему ћемо тек чути и проучавати“, нагласио је Ђаковић.  

Књига представља збирку интервју чији је првобитни назив требало да буде „Без Бога ни преко прага“, али будући да такав наслов већ постоји аутор се ноћ пред штампање одлулчио за цитат из интервјуа који је академик Матија Бећковић дао Ђаковићу после миторополитове смрти – „Морачки јасновидац“.

Поред Грачанице књига је представљена читаоцима и у Косовској Митровици.

(Ризница)  

Повезани чланци

Back to top button