На данашњи дан НАТО починио масакр над цивилимма у Варварину

Ратне 1999. године у пролеће 30. маја авиони бомбардери НАТО-а, који су припадали немачкој војсци, бомбардовали су мост у Варварину око 13 часова и 25 минута. Мост је бомбардован у два наврата, са две ракете. Убијено је 10 цивила. Повређено је укупно 30 људи, све цивили, од којих је 17 задобило тешке телесне а 13 лакше телесне повреде.

Ваздушни напад на мост извршен је на православни празник Свету Тројицу и пијачни дан, када се у близини моста налазило преко 1.000 људи. У првом нападу живот су изгубиле три особе, a најмање пет особа је повређено. Иако је мост већ био срушен, авиони НAТО-a су се, пет минута касније вратили и извршили други напад испаливши још две ракете које су усмртиле седам и тешко повредиле још дванаест цивила који су у међувремену дошли како би помогли повређенима у првом нападу. Тела већине убијених била су раскомадана.

Међу убијеним цивилима била је и шеснаестогдишња Сања Миленковић, ученица Математичке гимназије у Београду. Сања је претходне године била ђак генерације у варваринској основној школи.

Средствима Срба из Швајцарске, преко Фонда дијаспора за матицу, од јула до новембра 1999. године на месту где се налазио мост који је разорен, изграђен је нови двоструко шири мост, а поред моста споменик жртвама.

Централно дешавање поводом 23. годишњице страдања цивила у злочину почињеном од стране НАТО алијансе, којем ће претходити Света литургија и парастос жртвама у цркви Успења Пресвете Богородице у Варварину биће одржано данас, поред спомен обележја жртвама масакра у Варварину код моста на обали Велике Мораве, тачно у подне, где ће бити одржан помен жртвама.

Повезани чланци

Back to top button