На данашњи дан у Приштини убијен Бугарин, члан мисије УНМИК-а јер је проговорио на српском

Члан мисије УН –а на Косову (УНМИК) бугарин Бугарин Валентин Крумов убијен је 11. октобра 1999. године у Приштини. Била је то прва жртва међу припадницима међународних мировних снага које су у јуну 1999. године распоређене на Косову.

УНМИК је саопштио да је њихов члан Валентин Крумов (38) убијен је у у центр Приштине у вечерњим сатима.

У саопштењу УНМИК се наводи да је Крумов стигао у Приштину где је требало да се придружи мисији УН. Он је, заједно са двоје тек придошлих колега, вечерао у хотелу и око 21 час кренуо да се прошета централном градском улицом.

У саопштењу УНМИК се наводи да је Крумова, према полицијском извештају, око 21.10 часова, напала група косовских Албанца, одвукла га 50 метара даље и убила.

„Полиција каже да је на питање групе пролазника колико је сати, он очигледно одговорио на српском језику“, наводи УНМИК. Истрагу о овом случају водила је међународна полиција.

Убиство је потврдила и тадашњи портпарол УНМИК-а Сузан Мануел.

 “Господин Крумов са двојицом, такође, тек пристиглих колега вечерао је у хотелу у граду. Око 21 сат они су одатле отишли у улицу Мајке Терезе. Према прелиминарном полицијском извештају, око 21 сат и 10 минута група косовских Албанаца напала је господина Крумова. Затим су га одвојили 50-так метара од места напада где га је неко убио пуцавши му у главу. Полиција УНМИК-а саопштила је да је Крумов вероватно на српском језику одговорио групи пролазника која га је питала колико је сати“, рекла је Сузан Мануел у изјави за Б292.

Шеф цивилне мисије Бернар Кушнер најоштрије је осудио убиство Валентина Крумова у Приштини оцењујуци да је Крумов жртва мржње која још увек превладава Косовом.

Повезани чланци

Back to top button