На Међународни дан борбе против насиља над женама ФДМЦ посетио сигурну кућу у Новом Брду

Форум за развој и мултиетничку сарадњу (ФДМЦ), партнерска организација УНХЦР-а, поводом Међународног дана борбе против насиља над женама, организовао је посету сигурној кући у Новом Брду.

Рад и организација унутар сигурне куће представљен је женама из колективних центара.

Почетак обележавања  годишње кампање “16 дана активизма” започео је састанком особља Женског прихватног центра са представницима расељених из колективних центара.

Активисткиња за женска права Невенка Рикало истакла је да је ово једна од прилика када се подсећа на жене жртаве насиља, почевши од оних које су живот изгубиле борећи се за права припадница нежнијег пола, па све до оних које су биле жртве породичног и партнерског насиља. 

Жене из колективних центара највише је интересовао програм заштите од сексуалног и родно заснованог насиља, који им је до детаља представила извршна директорка Прихватног центра у Новом Брду, Весна Стајић.

Форум за развој и мултиетничку сарадњу приликом прве посете Сигурној кући обезбедио је средства за личну  хигијену корисницима овог центра.

“Свака донација средстава за одржавање личне хигијене али и хигијене простора је увек добродошла. Посебно ми је драго што су млади људи препознали важност и потребе ове установе, јер насиље није лична, већ друштвена ствар, заједно га можемо искоренити.” Закључила је извршна директорка Прихватног центра, Весна Стајић.

ФДМЦ у сарадњи са својим Међународним партнерима наставиће да указује на проблеме родног и сексуалног насиља које је присутно у нашем друштву. Кроз различите радионице наставиће да ради на остваривању и јачању везе између релевантних институција и расељених лица у циљу превенције и одговора на сексуално и родно засновано насиље.

Снежана Перић Богдановић

Повезани чланци

Back to top button