На Мердару ухапшен Србин из Прилужја, Канцеларија за КиМ: На делу тихо институционално етничко чишћење Срба

На административном прелазу Мердаре данас после подне ухапшен је Србин Т.Б. из Прилужја (52). Након хапшења, он је одведен у Приштину, а за сада се не зна због чега је он ухапшен и шта му се ставља на терет.

Канцеларија за Косово и Метохију Владе Србије потврдила је да су припадници тзв. косовске полиције ухапсили данас поподне на Мердару Томицу Б. (52) из Прилужја и то без икаквог образложења, као и да је он потом спроведен у Приштину.

Како је наведено у саопштењу канцеларије, Томица, отац троје деце, који је до сад годинама без проблема прелазио административну линију, у тренутку хапшења био је са супругом и враћао се из Крушевца који повремено посећује.

„Новим произвољним хапшењем Срба од стране Приштине, нашем народу се шаље порука да нису добродошли на својој родној груди и додатно се застрашују, са циљем њиховог трајног прогона са простора Косова и Метохје“, саопштила је Канцеларија за КиМ.

Оцењује се да је реч о „тихом институционалном етничком чишћењу Срба и спровођењу плана Аљбина Куртија о етнички чистом Косову и Метохији где се Србима шаље порука да у сваком тренутку могу завршити у Куртијевим казаматима“.

Свакодневним привођењима и хапшењима Срба, Приштина на челу са Куртијем уместо неопходне деескалације, додатно подиже тензије и изазива нове кризе на терену, истиче се у саопштењу.

Канцеларија за Косово и Метохију је навела да је одмах ангажовала адвоката приведеном Србину и он ће проверити све детаље његовог привођења и пружити му неопходну правну помоћ и заштиту.

Ново хапшење Срба долази само дан након што је полиција тзв. Косова ухапсила Србина Милоша Шапића из Звечана који је био убачен у аутомобил цивилних ознака и одвезен према Јужној Митровици.

Он је истог дана пуштен на слободу, а директор полиције тзв. Косова за регион север Ветон Ељшани, који је раније рекао да се он саслушава због сумње на тешка кривична дела, није могао да прецизира због чега је Србин приведен, као ни шта му је стављано на терет.

Повезани чланци

Back to top button