На северу Косова од данас албански представници и званично градоначелници, Пеци крај маузолеја Иси Бољетину обећао да ће радити у интересу свих грађана

Нови грдоначелници из редова албанске заједнице Измир Зећири и Иљир Пеци и Љуљзим Хећи и положили су заклетву чиме су званично преузели дужности председника у општинама Зубин Поток, Звечан и Лепосавић. Од формирања локалних структура власти под окриљем владе у Притшини ово су први председници локалних парламената из редова албанске заједнице.

Измир Зећири, положио је заклетву у просторијама локалне администрације у селу Чабра код Зубиног Потока и тако званично преузео дужност градоначелника након локалних избора на северу Косова које су Срби бојкотовали.У обраћању медијима Зећири је навео да ће  дужност обављати предано те да ће без разлику радити у интересу свих грађана.

 „Желим да будемо заједно у нашим пословима и одговорностима, да будемо максимално фокусирани на спровођење закона Косова на целој територији општине Зубин Поток. Хвала на указаном поверењу које ћемо до краја оправдати”.

Измир Зећири, ново градоначелник Зубиног Потока, фото: З. Шапоњић

Иљир Пеци је на изборима 23. априла као кандидат Демократске партије Косова (ДПК) освојио свега 114 гласова. Партија чији је био каднидант освојила је 11 одборничких мандата. И он је данас у Основној школи у селу Липа надомак Звечана положио заклетву. Испред школе су биле истакнуте заставе такозваног Косова и Албаније.

Конференцију за албанске новинаре Пеци је потом одржао крај маузолеја Иси Бољетину, албанском качаку који је с једнаком жестином ратовао и против Османског царства и Краљевине Србије и Црне Горе, а постхумно је проглашен националним херојем Албанаца.

Симболика којој је прибегао нови градоначелник више је него јасна и сасвим је сигурно да Срби са севера Косова неће у њој видети гарант његовог претходно датог обећања да ће радити у интерсу свих грађана.

Припадници специјалних полуцијских снага крај маузолеја Иси Бољетину, фото: Д. Зечевић

Љуљзим Хетими нови градоначелник Лепосавићa на недавним изборима, на којима је учествовало нешто више од 3 одсто грађана, освоји је тек 100 гласова. Заклетву је данас положио у школи у Шаљској Бистрици једном од три албанска села на територији општине Лепосавић.  

Сва три догађаја протекла су мирно, без инцидената и провокација будући да се у приштинским медијима неколико дана спекулисало око места где би нови градоначелници могли да положе заклетву. Страховало се од могућих инцидената, а косовска полиција је имала припремљен оперативни план док су представници Еулекса и КФОР-а изразили очекивање да ће и данашњи догађај као што је то био случај и са изборима протећи мирно и без инцидената.

И.М.  

Повезани чланци

Back to top button