На задушнице једно или двоје из куће, без изношења хране и уз поштовање мера заштите. Поповић апеловао на одговорност и поштовање забрана

Поводом сутрашњих задушница грађани ће моћи ће да изађу на гробље, али не одједном и у групама, како су то чинили раније, већ појединачно, једно или максимално двоје из домаћинства, без изношења хране, дужег задржавања на гробљу и уз поштовање прописаних мера опреза (обавезног ношења маске и поштовања физичке удаљености), сазнаје Ризница из извора брлиских Кризном штабу Општине Грачаница.  

Један од локалних пароха је потврдио да су грађанe саветовали да се придржавају прописаних мера, те да су верницима препустили да сами одлуче да ли ће изаћи да обиђу гробове својих најмилијих или не.

Локални свештеници су данас из полицијске станице у Грачаници обавештени о најновијим мерама забране окупљање у групи која броји више од петоро људи.

Снежана Капетановић из станице полиције у Грачаници потврдила је да су свештеници упознати са мерама и за све даље информације упутила нас на Кризни штаб Општине Грачаница.

Препорука Кризног штаба је да грађани поштују забрану да се на гробље не излази у већим групама, већ појединачно и током читавог дана како би се избегло груписање већег броја грађана на једном месту. Апелује се на грађанство да поводом задушница послушају савете својих надлежних пароха, незванично сазнаје Ризница.

Уколико одлуче да обиђу гробље, свештеници апелују да грађани то никако не чине у групи која је већа од двоје људи, да не износе храну већ да без дужег задржавања обаве обредне обичаје на гробу, уз поштовање прописаних мера заштите од коронавируса. Подсећају да породице и родбина могу током читавог дана, у групи од једног или двоје чланова, да обилазе гробове покојника.

Поповић апеловао на грађане да буду одговорни и поштују прописане мере забране

 Председник општине Грачаница Срђан Поповић изјавио је вечерас након седнице Кризног штаба да је епидемиолошка ситуација на територији општине Грачаница погоршана али да је стабилна.

Он је у име Кризног штаба још једном позвао мештане на дисциплиновано и одговорно понашање као и стриктно придржавање препорука Кризног штаба и здравствених институција.

 „Епидемиолошка ситуација се компликује и на територији општине Грачаница. Огромним напорима које улажемо заједно са здравственим системом она је за сада под контролом и одржавамо је стабилном. Молим становништво да најозбиљније схвати тренутну ситуцију и труд који улажемо да сачувамо здравље сваког нашег грађанина. Будите одговорни поштујте мере и сваку врсту друштвених активности сведите на најмању могућу меру. Избегавајте окупљања, следите упутства надлежних и јавите се најближим Ковид амбулантама у случају појаве симптома Ковида 19. То је једини сигуран пут да помогнемо и себи и здравственим радницима у овој ситуацији“, казао је Поповић.

И.М.

Повезани чланци

Back to top button