На захтев САД Курти одложио примену мера до 1. септембра

Влада у Приштини одложила је примену мера о реципроцитету и замени регистарских ознака са именима градова косова на месец дана, преносе приштински медији.

Kако је саопштено, мере ће бити одложене до 1. септембра, уколико сутра буду уклоњене барикаде постављене на административним прелазима. 

Влада Аљбина Куртија учинила је то на захтев владе САД, наведено је.

Одлуку о одлагању мера поздравили Лајчак и Борељ

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ поздравио је одлуку Приштине о померању мера на 1. септембар.

„Очекујте да ће све блокаде на путу одмах бити уклоњене. Отворена питања треба решавати кроз дијалог уз посредовање ЕУ и фокусирати се на свеобухватну нормализацију односа између Косова и Србије, што је од суштинског значаја за њихоу интеграцију у ЕУ“, написао је Борељ на Твитеру

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак поздравио је одлуку приштине о одлагању примене најављених мера.

„Поздрављамо одлуку Косова да прихвати предлог Жозепа Бореља за одлагање за месец дана. ЕУ очекује да се све блокаде на путевима одмах уклоне. Борељ позива Косово и Србију да се укључе у дијалог о напретку. Захвалан амбасади САД у Приштини на снажној подршци“, навео је у поруци на Твитеру Мирослав Лајчак.

(извор: РТС)

Повезани чланци

Back to top button