Награда Гујону за промоцију и заштиту ћирилице

Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Србије, хуманиста и оснивач невладине организације „Солидарност за Косово“ Арно Гујон Овогодишњи добитник награде „Ћирилична даровница“ јеа признање за заштиту и промоцију ћирилице биће му додијељено на манифестацији „Ћирилична баштина“ у Бајиној Башти.

У образложењу се наводи да је Гујон награђен због отварања школа на српском језику у иностранству, помоћи школама на Косову и Метохији, учешћу у „Каравану културе говора“, али и због тога што користи ћирилицу у објавама на друштвеним мрежама, препознајући колико је ово писмо значајно за очување српског националног идентитета.

Хуманиста, оснивач и директор француске невладине организације „Солидарност за Косово“ награду је добио на основу једногласне одлуке Организационог одбора „Ћириличне баштине“.

Награда ће му бити уручена завршног дана четвородневне манифестације у уторак, 24. маја, на Дан словенске писмености, пише „Политика“.

Манифестација „Ћирилична баштина“, која се четврти пут одржава у Бајиној Башти, почела је у петак, 21. маја, отварањем „Парка ћирилице“, јединственог у Србији и у окружењу.

Иниицијатор „Ћириличне баштине“ Синиша Спасојевић најавио је да ће уз „Парк ћирилице“ у Бајиној Башти ускоро бити отворен и музеј ћирилице.

(извор: Политика)

Повезани чланци

Back to top button