Награда за колективну игру представи „Живот гето тинејџера“

Аматерско позориште „Јанићије Поповић“ Дома културе „Грачаница“ , синоћ је на Фестивалу драмских аматера Србије  (ФЕДРАС) у Малом Црнићу награђено признањем за колективну игру у представи „Живот гето тинејџера“.

Према мишљењу публике, жирија и других учесника, млади глумци из Грачанице који су представу одиграли синоћ оставили су снажан утисак. Председница жирија Цисана Мурусидзе оценила је да су се млади аматери из Грачанице, као најмлађи учесници фестивала, ухватили у коштац са веома захтевним текстом.

„Они живе без сталног посла, у уништеним породицама у једном логору који се зове Косово и Метохија и покушавају да среде свој живот. Иако по годинама млади ова деца су нам један веома уверљив и убедљив начин дочарали сву трагедију живота на Косову и Метохији након рата 1999. године“ рекла је Мурусидзе.

Део из представе, фото: Дом културе Грачаница

Чланица жирија глумица Злата Нуманагић је такође имала лепе речи за представу.  Истакла је да су аматери из Грачанице са сложеним драмским текстом оставили снажан утисак. Додала је да је сваки од глумаца уложио велики труд да пренесе гледаоцима на позорници живот на Косову и Метохији након рата 1999. године. Нуменагић је посебно издвојила глумцу Анђелу Димитријевић која у представи тумачи лик Таре, девојке којој се распада породица и која покушава да породицу одржи на окупу.

Дрги члан жирија драмски уметник Раде Марјановић је нагласио да глумаци аматери из Грачанице поседују огроман потенцијал и препоручио да наставе да се баве драмским стваралаштвом.

 „Ви сте огромна наша радост, разгалили сте нам срца и довели до туге начином на који сте приказали живот на Косову и Метохији након рата 1999. године“.

Наступом деце глумаца из Грачанице био је задовољан и редитељ представе Михаило Лаптошевић.

„Јако сам задовољан како су се деца снашла у потпуно новим условима на много мањем простору са много мање могућности које нуди сцена у Малом Црнићу, они су се фантастично снашли сви до једног“.

У такмичарском програму 50. ФЕДРАС -а  учествују аматерска позоришта из Сивца, Малог Црнића, Смедеревске Паланке, Петроваца на Млави, Ћуприје, Банатског Карађорђева, Алексинца, Кучева, Грачанице.

Одлазак представе „Живот гето тинејџера“ фестивал у Малом Црнићу помогли су Министарство културе и информисања владе Републике Србије и Општина Грачаница.

Повезани чланци

Back to top button