Народна јела, ручни рад, песма и игра чувари традиције кроз векове

Нефорамално удружење жена „Традиција кроз векове“  организовало је у порти цркве Светог Николе у Приштини програм „Чувари традиције“ у оквиру кога су представљене народне рукотворине, традиционална јела и извора песма Косова и Метохије. Окупљање би могло да постане традиција у месопусној недељи уочи Белих поклада поручили су организатори.

Педесетак жена окупљених око неформалног удружења „Традиција кроз векове“ које води Данијела Симоновић Митић из Батуса организовало је данас у порти приштинске цркве несвакидашњи програм назван „Чувари традиције“.  Представљени су традицонални ручни радови али и богатство националне кухиње. Посетиоци су поред разних укусних ђаконија могли да уживају и у изворним песмама у изведби вокалне групе „Косовке“.   

Подсетвиши да удуржење постоји више од годину дана те да је на бројним фестивалима на којима су чланице учествовале и освајале значајна признања, Данијела Симоновић Митић је отварајући програм рекла да је данашње дружење прилика да кроз песму и причу упознамо себе.

„Идеја је потекла из љубави према родном крају и традицији, пре свега из љубави према породици и жељи да се не заборави труд и рад предака“, устрврдила је Симоновић Митић.

Пожелевши да одржавање оваквог програма у порти приштинске црве убудуће постане традиција приштински парох Станиша Арсић је додао:

„Кад год смо били везани за Бога, цркву, традицију и веру наш народ је увек имао напретка у животу. Кад год смо се удаљавали на овај или онај начин стизала нас је казна“.

И.М – Н.Столић

Повезани чланци

Back to top button