Наследник српске круне и његова супруга отворили Видовданску ликовну колонију и Видовданске свечаности

„Видовданске свечаности су прилика и повод да из Грачанице пошаљем поруку мира, разумевања и солидарности међу народима који живе на овим просторима“, рекао је принц Филип Карађорђевић отварајући 24. „Видовданску ликовну колонију“ у Дому културе.  

Дела једног од најзначајнијнијих уметника експресивног сликарства код нас и у свету, Милана Цилета Маринковића, добитника награде „Лонгин“, биће изложена у Галерији Дома културе у Грачаници.

Принцеза Даница Карађорђевић примила је награду у очево име и уједно отворила изложбу којом Маринковић обележава пола века уметничког рада. Како је рекла, жеља њеног оца била је да изложба буде на Косову и Метохији.  

„Косово и Метохија је колевка свих нас али и база Цилетовог уметничког дела. Проучавао је иконе обилазио светиње, проучавао наше црквено сликарство и Свето тројство које нас све уједињује. Посебно се радовао што је награђен Лонгином“, рекла је принцеза Даница Карађорђевић.  

Радови изложена у Грачаници настале су у последњих 10 година, а у својој педесетогодишњој каријери уметник је направио више од две хиљаде слика и цртежа.

Говорећи о Маринковићевој изложби директор Дома културе у Грачаници Живојин Ракочевић је нагласио да је она принос континуитету српске културе и духовности на Косову и Метохији.

„Изложба је наше лице у свету и то је лице које том великом свету објашњава његову суштину“, рекао је Ракочевић.  

Нагласивши да је посебно срећан што је на Косову и Метохији и у Грачаници дошао са супругом Даницом и сином Стефаном принц Филип Карађорђевић је додао да је на Видовдан пре две године донео одлуку да се из Лондона врати у Београд.

Фото: Ризница

 Отварајући Видовданске свечаности наследник српске круне је подсетио да су Краљ Петар Први и Александар Први Карађорђевић ослободили Косово и Метохију.

„Видовданске свечаности су прилика и повод да са овог места из Грачанице пошаљем поруку мира, разумевања и солидарности међу народима који живе на овим просторима. Стварањем региона мира и сарадње најбоље ћемо се одужити својим прецима који су дали животе за мир, слободу и правду. Вечерас на овом месту морам да поменем и Краља Петра Првог и Александра Првог које историја памти као ослободиоце Косова. Зато ми је част да као њихов потомак и наследник овогодишне Видовданске свечаности прогласим отвореним“.  

Отварањем „Видоваднске ликовне колоније“ званично су отпочеле овогодишње Видовданске свечаности које ће се до 28. јуна обележавати бројним културним манифестацијама у многим српским срединама на Косову и Метохији.

Видовданска ликовна колонија је настала 1997. године у сарадњи са Факултетом ликовне уметности из Приштине.

Учесници овогодишње колоније су Владислава Вања Чолић из Винче, Лазар Марковић из Новог Сада, Александар Денић из Ниша, Душка Радовић из Париза, Кристина Панајотов из Београда, Владислав Шешлија из Новог Сада, Анастасија Аситонова из Великог Трнова, Невена Поповић из Београда, Дивна Васиљевић из Косовске Митровице и Звездана Герић из Штрпца.

И. Миљковић

Повезани чланци

Back to top button