Наставак процеса протви Тачија и осталих лидера ОВК у другој недељи јануара, суђење најветроватније тек 2022.

Наставак конференције о напредовању случаја прових Хашима Тачија и осталих у поступку у Хагу биће настављен одмах после новогодишњих празника док стручњаци за правосудна питања оцењују да суђење бившем косовском председнику неће почети до 2022. године.

Према писању Косовапрес ове године се очекује да ће бити нових хапшења. Из Организације ратних ветерана ОВК кажу да је до сада више од 200 особа позвано од стране Специјалног суда за ратне злочине.

Према речима директора Косовског правног Института Ехата Мифтараја, ове године могу се очекивати нова хапшења.
„Имаћемо нове потврђене оптужнице, сигурно ће бити нових хапшења, с тим у вези, уверен сам да ће 2021. година проћи више кроз статутарне конференције и судска саслушања, што значи да почетак суђења не може да почне пре 2022. године, односно пре средине 2022. године “, тврди Мифтари .

Конференције о напретку поступка против Тачија и других наставиће се од 8. јануара, где одбрана очекује подговор Суда у вези са захтевом за привремено пуштање оптужених, до почетка суђења.


„Не верујем да ће суд размотрити њихово пуштање, зашто би им изрицао блажу безбедносну меру, каже приштински адвокат Куштрим Палушу.

Главни аргументи суда за изрицање притвора су чињеница о могућности утицаја на сведоке, ометање поступка, политичка моћ али и моћ коју имају ти људи, јер су они главне личности, не само рата већ и косовске политике,

“ Ако можемо да разговарамо о било каквом евентуалном пуштању на слободу, то може доћи тек после друге половине 2021. године, када моше доћи до изражаја промена околности, било на терену, било у вези са истрагом или припремом страна за суђење“, изајвио је Палуши.

Повезани чланци

Back to top button