Наставак суђења Предрагу Миленковићу: Сведок променио изјаву без образложења

Пред Специјалним одељењем Основног суда у Приштини настављено је суђење Драгиши Миленковићу из Кишнице кога Tужилаштво терети за ратни злочин против цивилног становништва. Саслушан први од три сведока Тужилаштва, а адвокати одбране изјавили су после данашњег рочишта да је сведок током саслушања променио изјаву без образложења.

Тужилац, одбрана и оптужени испитивали су сведока А. Р који је рекао да се придржава изјаве дате полицији. Међутим, делов исказа и описи појединих догађаја нису се подударали са ониме што је сведок говорио пред судом, рекла је адвокат одбране Јована Филиповић.

„Постоје контрадикторности и нејасноће. Покушали смо да разјаснимо. Сведок је навео одређене изјаве које се тичу фотографије и начина идентификације. Сматрам да се ради о великом пропусту који је настао у истрази јер ми као одбрана, иако нас је троје адвоката, нисмо никада били позвани да присуствујемо давању изјава сведока а ни самој идентификацији у току трајања истраге“, рекла Филиповићева,

Одбрна ће у даљем поступку наставити да указује на огроман проспуст начињен приликом идентификације Драгише Миленковића. Такође, наводи Филиповићева, сведок је без икаквог образложења током саслушања проширио исказ на штету окривљеноног Србина.

„У првој изјави је навео лица која су учествовала у догађају у затвору у Липљану, али није рекао да је међу њима видео и Драгишу Миленковића, нити је тада могао да препозна било кога од чувара јер су носили маске. Данас је, међутим, рекао да је Драгиша био ту. И то је нешто на шта смо као примедбу предочили суду и надамо се да ће судско веће имати разумевања и сагледати ширу слику“, навела је Филиповићева.

Сведок А.Р. је испричао да је ухапшен 11. јуна 1998. године у Приштини, по тадашњој оптужници која га је теретила да је био оснивач ОВК. Ухапсили су га органи Државне безбедности Републике Србије. Испричао је да је у три дана истраге био непрекидно мучен. Каже да је онда послат у затвору у Приштину где га је наводно Миленковић са још једним Србином малтретирао.

Миленковићев други бранилац, Живојин Јокановић истиче да је за овај али и друге претресе карактеристично то што сведок није случај злостављња и малтретирања претхоно пријавио, већ је позван од стране тужилаштва.

Миленковић је ухапшен 21. јуна у Кишници код Грачанице, због чега су Срби  више дана протестовали. Оптужница против њега подигнута је 26. децембра прошле године, а одбрана је поднела захтев да се у својству сведока саслуша и приштински премијер Аљбин Курти који је био притвореник док је Миленковић био затворски чувар.

Суђење ће бити настављено 20 јуна испитивањем осталих сведока.  

Повезани чланци

Back to top button