Немачка у априлу наредне године ипак шаље додатне војнике на Косово

Немачка влада упутиће у априлу следеће године додатних 150 војника у оквиру мисије Кфор на Косово и Метохију, објавио је „Шпигл“.

Позивајући се на неименоване изворе, немачки лист је пренео да се кабинет немачког канцелара Олафа Шолца сагласио ове седмице с плановима војске да се пошаље чета Бундесвера следеће године као подршка мисији НАТО на КиМ.

„Шпигл“ наводи да је значајно повећање снага било у плану и пре недавне ескалације на Балкану. Међутим, савезна влада жели да представи план за распоређивање снага на састанку министара одбране НАТО-а који ће бити одржан следеће недеље, као поруку да Немачка испуњава своје обавезе на Балкану.

Бундесвер тренутно има 85 војника стационираних на КиМ. Предвиђено је да 150 војника замени аустријскe снаге на КиМ у априлу 2024. године, а влада у Бечу је пре извесног времена већ питала Берлин да ли Немачка може да се укључи.

Додатна чета Бундесвера биће распоређена на КиМ првенствено током ескалације демонстрација или тензија између различитих делова становништва. Војници би сада требало да прођу специјалну обуку у Немачкој за такозване мисије контроле нереда, а војници су спремни и за озбиљније операције, наводи „Шпигл“.

Мандат Бундесвера на КиМ, који је Бундестаг у мају продужио, предвиђа до 400 војника.

Пре само два дана портпарол немачког Mинистарства одбране Михаел Штемпфле саопштио је да Немачка неће повећавати контингент Бундесвера у оквиру Кфора упркос напетој ситуацији на Косову и Метохији.

Како је тада пренео „Кљан Косова“ одлука је донета у консултацији са земљама партнерима.

(Кљан Косова)

Повезани чланци

Back to top button