Немачка у УН поручила Србији: Признање Косова па улазак у ЕУ

Званични Берлин је послао оштру поруку Београду у којој наглашава да нема уласка у ЕУ без признања Косова. Ишингеров план је изнет тако да се сакрије права намера, а сада Немачка иде до краја, каже Владислав Јовановић, док Зоран Миливојевић истиче да је Берлин одбацио сваки покушај компромисног решења, пише Политика.  

Велике силе су поново на последњој седници Савета безбедности Уједињених нација посвећеној Косову и Метохији надвлачиле конопац, где су се виделе јасне разлике између земаља Квинте, с једне стране, и Русије, с друге стране. Амбасадор Немачке у УН Кристоф Хојзген подсетио је на дипломатску позицију своје земље по којој Србија неће моћи да уђе у ЕУ док не призна независност Косова.  Амбасадор Русије Василиј Небензја, иначе председавајући на овој онлајн седници, упозорио је представнике привремених косовских институција да не могу да истичу своје симболе При томе, како тврди Хојзген, онемогућио је специјалног представника Европске уније Мирослава Лајчека да говори на седници.

Хојзген је замерио Небензји и да приштинска представница Мелиза Харадинај Стубла није завршила излагање.

„Дајте још шансу да говори“, рекао је он на шта је руски амбасадор одговорио да није схватио да она није завршила и да је изгледа екран био замрзнут. Након што је  немачки представник завршио обраћање, Мелиза Харадинај Стубла је поново добила реч.

Кристоф Хојзген је иначе више месеци био прва опција Берлина као специјални представник ЕУ за Косово, јер је реч о искусном дипломати који је годинама био спољнополитички саветник Канцеларије Ангеле Меркел. То би, између осталог, могло да се тумачи као разлог зашто је оштро критиковао став министра спољних послова Ивице Дачића о Космету, рекавши недипломатски да је његов говор копи пејст ранијих интервенција.

  „Изненађен сам овом политиком покушаја повлачења признања. Наши српски пријатељи пуцају сами себи у ногу, јер ако желе да се придрже ЕУ треба да раде на признању и признају и сами (Косово)“, рекао је немачки амбасадор.

(извор: Политика)

Повезани чланци

Back to top button