Немачка условила Приштину да без Лајчаковог нацрта статута ЗСО, нема чланства у СЕ

Министарство спољних послова (МСП) Немачке очекује да, као предуслов за чланство у Савету Европе, такозвано Косово упути уставном суду нацрт статута ЗСО који је предложио специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, преноси „Репортери“.

„Прошле јесени специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак је представио влади Косова нацрт статута Заједнице српских општина. Овај нацрт статута узима у обзир све црвене линије дефинисане уставним законом Косова„, наводи се у одговору Министарства спољних послова Немачке.

Додају да је немачка влада мишљења да би већина у Комитету министара Савета Европе за захтев Приштине за чланство била осигурана, ако би Куртијева влада доставила овај нацрт уставном суду на разматрање пред састанак Комитета министара.

„Када се овај корак предузме, гласање у Комитету министара може се ставити на дневни ред са разумном перспективом већине међу државама чланицама које имају право гласа. Немачка влада подржава Косово у испуњавању свих предуслова за пријем у Савет Европе“, наводи се у саопштењу.

Представништво Немачке у Приштини саопштило је јуче да наводи министарке спољних послова тзв. Kосова Донике Гервале да влада у Приштини прави свој нацрт Статута Заједнице српских општина који ће до краја маја упутити Уставном суду „не представља испуњење тражених услова, нити корак који се од ‘Kосова’ очекује“.

Немачка и Француска су пре неколико дана затражиле од Приштине да предузме хитне и конкретне кораке ка успостављању ЗСО, у замену за добијање њихове подршке за коначно гласање за чланство Приштине у Савету Европе.

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти је одбио овај захтев, због чега гласање о пријему такозваног Косова није уврштено у дневни ред Комитета министара земаља чланица СЕ.

Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок апеловала је у изјави новинарима пре почетка састанка у  Стразбуру на Приштину да што пре испуни услове, како би Немачка могла да охрабри већину за њен пријем у СЕ.

Повезани чланци

Back to top button