Немачка за наставак дијалога, Куртијев захтев за већи број војника КФОР-а остао без одговора

Немачка влада изразила је олакшање након недавног ублажавања ситуације на северу Косова и уклањања барикада са путева.

„Ово је добар сигнал обе стране, који је резултирао уклањањем барикада од стране српске мањине на северу Косова“, изјавила је у Берлину заменица портпарола владе Кристијане Хофман.

Додала је да се обе стране морају фокусирати на подршку дијалогу и наставак разговора између Београда и Приштине на чему немачка влада активно ради рекла је Хофман.

Немачка подржава напоре представника Европске уније за посредовање у дијалогу али је одбила да коментарише захтев косовског премијера Аљбина Куртија да пошаље још војника НАТО-а на Косово. 

Приштински премијер Аљбин Курти изјавио је у интервјуу за немачки лист „Ди Велт“ да би јачање НАТО трупа ојачало безбедност и мир, не само на Косову већ у целом региону Западног Балкана“.

Немачке власти нису желеле да коментаришу овај захтев. Али представници НАТО-а су у својим изјавама били јасни да су у стању да воде рачуна о миру и безбедности. 

КФОР је на Косову од 1999. године и брине о безбедности, близу 3.800 НАТО војника је гаранција безбедности широм Косова. У овом контингенту је и око 70 немачких војника, подсећају намечаки медији.

Повезани чланци

Back to top button