Нишавић: У веома турбулентим временима српска црква и српски род остали без две велике духовне потпоре – Митрополита Амфилохија и Патријарха Иринеја

Председник Удружења грађана „Михољски збор“ Здравко Нишaвић каже за Ризницу да је у размаку од само двадесет дана, српски род и свеколико православље остало без два архијереја, два велика Божија угодника, Патријарха српског Иринеја и Митрополита цетињског Амфилохија и то на петак, дан који носи симболику Христовог страдања и распећа на Голготи, ради нас и нашега спасења.

Тако су и два упокојена српска духовна пастира, у последњим часовима овоземаљског битисања, подијелили бреме страдања, не само са својим народом, већ и са свим Божијим створењима широм овог земљиног шара, који свакодневно болују од непознате заразне болести. У часу смрти, као и за живота, били су достојни одраз и слика Господња“, рекао је Нишавић.

Председник Удружења грађана из Тивта, које стоји иза организације литија за одбрану светиња, каже да Црна Горад данас тугује и оплакује свог Патријарха, једнако како то чини и за својим бесмртним Митрополитом. Подсећа, да су „српска црква и цео српски род остали без две велике духовне потпоре у веома турбулентним временима“.

„За собом су оставили омеђен пут, онај који ће водити верни народ Христу и божијем царству. Пут који ће бити записан у историји као враћање духовности у српске земље и народ. Но, како васкрсење не бива без смрти, тако и крст који је носио, посвећеност коју је нудио и жртва коју је подносио за свој народ предстојатељ наше Цркве, Патријарх српски Иринеј, постаће јаснији и блиставији тек у временима која слиједе. Почивај у миру Господњем, достојни српски Патријарху и моли се за народ свој неутјешни и грешни“, рекао је Нишавић.

И.Миљковић

Повезани чланци

Back to top button