Нова представа НПП: Касица прасица препуна духовитог потенцијала

„Касица прасица“, нова представа Народног позоришта их Приштине, у режији Ксеније Крнајски, a  по тексту француског писца Ежена Лабиша премијрно ће у среду бити изведена на матичној сцени у  Грачаници, а дан касније и пред публиком у Зубином Потоку.

Ежен Лабиш духовито је осмислио ликове, а публика се и 150 година након првог извођења једнако смеје малограђанштини, необразованости, митоманији и себичлуку, каже редитељка Ксенија Крнајски на конференцији за медије уочи премијере.

„Ово је водвиљ из 19. века али смо као и са Нушићем и Стеријом схватили да је јако актуелан и да се врло тиче наших друштвених и политичких околности, неког вечног тренда и потребе људи да имају више и да живе боље него што је то случај. У томе се крије једна касица прасица препуна духовитих потенцијала“, рекла је Крнајски.

Фото: Ризница

Редитељка први пут сарађује са приштинским позориштем, приступ и начин  њеног рада похваљују сви чланови глумачког ансамбла. Постигнутим резултатом задовољни су сви али је на крају најмеродавнија оцена публике поручују глумице.

„Дуго нисмо играли тако брзу и тако темпераменту представу, са толико ликова и промена, надамо се да ће вам се свидети, да ћете се пуно смејати и да вас нећемо разочарати“, рекла је глумица Александра Цуцић.

Јелена Орловић каже да је представа прошла више фаза и да је финално постављена тек на сцени у Грачаници.

„Било је пуно посла али мој главни утисак код овог комада и рада са Ксенијом као редитиљком је слобода изношења идеја. Сваки предлог се доводио у разматрање и мислим ми смо заједничким идејама и снагама постигли добар резултат“, рекла је Орловићева.

Главним актерима, лукавим згубиданима из провинције, картање суботом највећи је друштвени догађај. Зарађеним парама планирају да учине нешто велико и од општег значаја али на крају, када се новци сакупе, гомила ситних интереса постаје важнија.

После премијера на матичној сцени прва реприза биће одиграна у Зубином Потоку у културном центру „Стари Колашин“ након чега ће уследити гостовања на позоришним сценама широм уже Србије.

И.М.

Повезани чланци

Back to top button