Нова рунда разговора у Бриселу завршена неуспешно

После скоро пет сати одвојених и трилатералног састанка, разговори Београда и Приштине у Бриселу неуспешно су завршени, рекао је председник Србије Александар Вучић у обраћању новинарима након највновије рунде разговора. Како је навео, компромис је подразумевао да се прво говори о ЗСО.

Имали смо разговоре и мислим да су неуспешно завршени у смислу проналажења јасног пута ка нормализацији односа, рекао је председник Вучић новинарима у Бриселу.

„Србија је прихватила компромисан предлог ЕУ, али Курти није желео да га прихвати и састанак је окончан“, рекао је Вучић.

„Компромис је подразумевао да се прво утврди да ли је процес око ЗСО кредбилан па да после видимо које су наше обавезе. Друга страна то није прихватила“, навео је Вучић.

Додао је да су на састанку разговарали и о ситуацији на северу КиМ, те да је указао на то колико у сваком процесу успостављања рационалних односа смета и омета свакодневно шиканирање и хапшење и држање у притвору Срба.

Нагласио је да је у последња два месеца 55 одсто више инцидената на КиМ него под било којом претходном администрацијом у Приштини.

„Ми смо изнели да од нашег последњег сусрета и од последње изјаве 27 представника ЕУ од 3. јуна, имамо 22 еклатантна потеза Приштине, и данас смо имали у Кориљу у општини Звечан, где су провоцирали и покушавали да застраше људе. И када су видели да сам ја то изнео током самог дијалога, људе су повукли, али то се свакодневно дешава“, навео је Вучић.

„Покренули смо питање илегалне експропријације, исељавања Срба из институција са својих радних места, Курти ће морати да одговори на питање експропријације а за исељавање не верујем“, додао је Вучић.

Истакао је да је, што се тиче самог тока преговора, било не много пријатних, већ углавном непријатних ствари, пошто се сви боре за своје.

„Јасно је да Курти избегава да формира ЗСО и то је суштина свега, Србија не бежи од својих обавеза, али смо рекли, не само ми, већ ЕУ – какав је ходограм и како ствари морају да се одвијају и такав њихов предлог, упркос томе што није ни мало лак за нас, прихватили, а Курти је одбио и тако је завршено све“, рекао је Вучић.

После одвојених разговора, око 11.30 почео је трилатерални састанак представника Београда и Приштине са представницима Европске уније.

Састали су се председник Србије Александар Вучић, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, високи представник ЕУ за спољну и безбедносну политику Жосеп Борељ, као и специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак. 

(РТС)

Повезани чланци

Back to top button