Нови пакет мера Владе Косова: Улазак на Косово могућ само уз негативан ПЦР тест, у супротном самоизолација седам дана

Грађани који улазе на Косово, укључујући оне са привременим или сталним боравком, који долазе из високо ризичних подручја, морају да имају негативан ПЦР тест за Ковид- 19 не старији од 72 сата, наводи се између осталог у најновијој одлуци Владе Косова.

На Захтев премијера Авдулаха Хотија, а на основу препорука Националног института за Јавно здравље и Министарства здравства Косова, на онлајн седници, донете су нове мере у складу са Законом о спречавању ширења пандемије вируса Ковид 19, наводи се на сајту Министарства здравства Косова.  

У одлуци владе се наглашава да је ПЦР тест обавезан за све који улазе на Косово, осим за путнике који уђу преко аеродрома или административних прелаза и напусте територију Косова у року од три сата.

Одлука се такође не односи и на професионалне возаче под условом да се придржавају међународног протокола о заштити против Ковида 19 као и на оне стране држављане који аутобусима пролазе у транзиту кроз Косово, под условом да се не задржавају дуже од пет часова.  Из ових одлука изузете су и стране дипломате са породицама које су акредитоване на Косову.

Одлуком Владе предвиђена је и самоизолација од седам дана за све грађане (укључујући и оне који бораве у другој земљи) уколико при уласку на Косово немају негативан ПЦР тест не старији од 72 часа.

 Изузетак од ове одлуке односи се само на оне грађане који су напустили Косово у последња 24 часа.  

Општине су дужне да обезбеде техничке медицинске тимове (главних центара породичне медицине), уз подршку косовске полиције, за контролу температуре путника који улазе на прелазима: Мердаре, Врмица, Кула, Ђенерал Јанковић, Јариње, Бела Земља.

ОРГАНИЗАЦИЈА РАДА И МЕРЕ ЗАШТИТЕ У ЈАВНИМ УСТАНОВАМА И ИНСТИТУЦИЈАМА:

Јавне установе и приватне организације и предузећа дужни су да без изузетка свакодневно прате здравствено стање особља у складу са „Приручником за заштиту од ширења Ковида-19“, укључујући обавезно мерење температуре за све који улазе у службене просторије.

Уколико то не утиче на обављање услуга и задатака институција, јавним институцијама се наложено да раде само са напнеопходнијим особљем.

Радници са хроничним болестима, труднице и дојиље изузете су од појављивања на послу, како у јавним, тако и у приватним установама, а послодавцима се препоручује да омогуће услове за њихов рад од куће.

 Јавне и приватне установе дужне су да на приступачним местима на улазу у објект држе дезинфекциона средства и маске и лице, која могу да користе запослени у установама и посетиоци.

Јавне и приватне институције дужне су да поставе видљиве знакове правила понашања за заштиту од Ковида 19 на улазу сваког објекта (укључујући знак који забрањује улазак у објекат без маски, поштујући удаљеност итд.) У складу са „ „Приручник за заштиту од ширења Ковид 19“.

Обавеза службеника јавних установа, приватних предузећа и било ког другог ентитета јесте да предузму строге мере за спречавање ширења заразе спроводећи континуирану дезинфекцију радних просторија и предузимајући све неопходне мере у складу са „Приручником за заштиту од ширења Ковида 19 “.

Свим јавним установама на централном и локалном нивоу, као и организацијама, предузећима и приватним ентитетима, без изузетка, забрањено је организовање било каквих свечаних церемонија до краја године.

Одлукоом косовске владе захтева се од локалних самоуправа да имају организован општински штаб за ванредне ситуације како би надгледали спровођење мера, здравствени статус грађана заражених Ковидом-19 и другим питањима и како би координисали са релевантним институцијама на централном ниву.

МЕРЕ ЗА ОСОБЕ СТАРИЈЕ ОД 65 ГОДИНА

Особама старијим од 65 година дозвољено је да излазе из куће поштујући следћу сатницу

6: 00-10: 00 и 16: 00-19: 00

Изван овог времена могу излазити само за хитне и здравствене потребе тако што ће свој излазак надлежном органу доказати неопходном потврдом или документом.

ЗАБРАНА ОКУПЉАЊА

Забрањено је окупљање грађана, више од 4 особе на јавним трговима, у парковима, јавним местима, зимским рекреационим центрима и слично, осим у случајевима дозвољеним овом одлуком.

Семинари и радионице свих јавних и приватних институција су забрањени.

Забрањено је организовање венчања и породичних забава.

Верске церемоније и активности су забрањене, осим уз учешће уже породице.

Изузеци су само посебне верске церемоније које се организују уз посебну дозволу Министарства здравља на основу препорука Националног института за јавно здравље.

Рад јавних пијаца као и ауто пијаца и сточних пијаца се забрањује.

Клање животиња је дозвољено само у просторијама које су за то овлашћене.

И.М.

Повезани чланци

Back to top button