Нови Пазар: Откривена фигурина стара 7000 година

Фигурина стара седам хиљада година пронађена је у селу Пожежина на обали Тушимљанске реке на територији Новог Пазара. Праисторијски локалитет пронађен је сасвим случајно и то током ископавања за потребе гасификације Новог Пазара, пише портал Инфолид.

Радници који раде на ископу земљишта и полагању цеви за гас приметили су остатке историје који су им привукли пажњу. Обавештен је Музеј Рас у Новом Пазару чији су археолози обишли овај локалитет и обавили прва истраживања.

На том месту пронађени су остаци насеља из доба неолита. Фигурина, коју су археолози назвали “Пазарка” била је положена поред неолитске куће.

Видео: А. Грбовић

Археолог Музеја Рас у Новом Пазару Мустафа Балтић за Инфолид каже да пронађена праисторијска фигурина, која представља људско биће са главом овна и телом жене, са јасно израженим женским карактеристикама, припада Винчанској култури.

„Oдносно, њеној најстаријој фази и врло личи на Старчевачку цилиндричну фигуралну пластику. Одређује се хронолошки у сами почетак петог миленијума или можда у крај шестог миленијума пре нове ере. За ову фигурину је карактеристично то што је пронађена у деловима који су били поред неолитске куће. Висока је десет центиметара. Делом је сачувана, део глутеуса није сачуван, док је други јако изражен. Део стопала није сачуван. Украшена је окером, фарбана на местима где се налазе урези који су означавали накит или одећу“, казао је Балтић.

Фигурина “Пазарка” изграђена је од печене глине са великом количином кварца. Нос јој је наглашен, на глави су овчији рогови, груди су извајање, а око очију су украси. 

„Због чега је представљена са главом овна, то питање нам даје одговоре који су везани за неолитске заједнице на овом простору. Да ли постоји нека веза између неолитских локалитета која су већ постојала на простору Новог Пазара или не, биће утврђено након истраживања. Оно што је важно, за сада је поред ове фигурине пронађено још неколико мањих које такође имају главу овна и доста керамичких остатака, казао је Балтић за Инфолид.

Фигурина “Пазарка” представљена је јавности у Музеју Рас у Новом Пазару где се и чува. Први пут је јавност видела током обележавања Града Новог Пазара, на презентацији чији је домаћин био директор Музеја Рас Елмир Хабибовић.

Винчанска је најпознатија неолитска култура овог дела Балкана. Развијала се Подунављем и Поморављем, долином Дрине и Саве па све до Потисја. 

Винчанска култура, која се простирала у Србији, Босни и Херцеговини, Северној Македонији и Румунији, настала је 4.400 године пре нове ере и трајала је све до 3.200 године пре нове ере. У овом добу људи су се бавили земљорадњом, а куће су градили од дрвета, прућа и глине.

(Инфолид)

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button