Нови повод за тензије: Када ће нови градоначелници на северу Косова полагати заклетву

Није искључено да ће Приштина уз помоћ јаких снага полиције покушати да преузме зграде скупштина општина у Лепосавићу, Звечану, Зубином Потоку и да у тим зградама обезбеди услове за полагање заклетви одборника и градоначелника

Иако законски рок од 30 дана од објављивања коначних резултата избора истиче 28. маја, за сада нема званичних информација нити најава када ће власти у Приштини организовати полагање заклетве односно преузимање власти Албанаца градоначелника у четири општине на северу Косова и Метохије са апсолутном српском већином.

Једино извесно је да приближавање тог рока уноси нови страх и нервозу, нове тензије међу Србе.

Те тензије и страх од нових инцидента свакако су повећани пре седам дана одлуком албанске одборничке већине у СО Северна Митровица да се отвори главни мост на Ибру, што је међу Србима и у Северној Митровици и на Северу дочекано са негодовањем и порукама да од те намере Албанаца и Приштине „без договора са Србима нема ништа“.

Није за сада јасно ни да ли ће Приштина покушати да полагање заклетви нових одборника, као и градоначелника у четири општине организује у зградама скупштина општина или на неком другом месту.

Сама ситуација на северу последњих месеци је таква да главне путеве, важне раскрснице, контролишу патроле, повремено и јаке снаге специјалних јединица полиције из Приштине, те снаге распоређене су и на сталним пунктовима на Јарињу, Бистричком мосту, код Зубиног Потока. Косовски специјалци месецима уназад су и у мешовитим насељима, по рубовима Северне Митровице, од Бошњачке махале до насеља Три солитера, Микронасеља…

„Није искључено да ће Приштина уз помоћ јаких снага полиције покушати да преузме зграде скупштина општина у Лепосавићу, Звечану, Зубином Потоку и да у тим зградама обезбеди услове за полагање заклетви одборника и градоначелника“, каже један од наших саговорника из Северне Митровице.

Новоизабрани градоначелник Зубиног Потока Измир Зећири, који је на изборима победио са 196 гласова, изјавио је пре три дана косовским медијима како очекује да ће за неколико дана бити обавештен о термину и месту полагања заклетве. Он је рекао и да ће заклетва бити положена „у складу са институцијама Косова“ и да је „веома важно место где ће се она положити“.

Иначе, и Зећири и нови градоначелник Лепосавића Љуљзим Хетеми раније су најавили, пренели су приштински медији, да ће да скину српске заставе са зграда институција и замене их косовским, када званично буду преузели мандате, али су, ипак схватили да то неће бити баш лако. Зећири је рекао и да „не могу да се дозволе две управе у једној држави и да то питање мора да се реши – што пре“.

У очекивању да Приштина одлучи где ће и када бити заказано полагање заклетви, новоизабраних градоначелника, политички саветник премијера привремених приштинских институција Јетон Зулфај, пре неколико дана изјавио је да је Европска унија затражила да се пониште мандати на северу КиМ и да новоизабрани председници општина не полажу заклетву.

„Идеја је да се пониште мандати без полагања заклетве. Такви захтеви се не могу постављати. Имамо градоначелнике изабране у правном поступку, и осуђујемо намерни бојкот Српске листе, што је евидентно погрешно. Али њихов бојкот избора је погрешна одлука коју не можемо толерисати. Имају свакакве идеје и жеље, које не можемо да коментаришемо, јер то нису жеље премијера, већ процес о коме одлучују различите институције на ‘Косову'“, рекао је Зулфај.

Став Европске уније коментарисао је и новоизабрани градоначелник Зубиног Потока Зећири, који је рекао да је тај захтев „бесмислен“ и да очекује да ће Курти сазвати састанак са новоизабраним градоначелницима, ако је тачно да ЕУ то тражи.

Иначе, зграду СО по косовском систему  у Северној Митровци још су 14. децембра преузели албански одборници, а прва седница албанске одборничке већине, односно одборника, које је именовала Централна изборна комисија Косова, одржана је уз асистенцију јаких снага полиције које су чувале зграду.

Ова зграда се налази у Бошњачкој махали, на само пар стотина метара од главног моста на Ибру и централног шеталишта, на чијем је другом крају споменик кнезу Лазару. У овој згради заклетву би требало да положи Ерден Атић који је на априлским изборима у овој општини, која има двадесетак хиљада бирача победио са 519 гласова.

Зграде скупштина општина у преостале три општине у којима би албански градоначелници требало да положе заклетву налазе се у центру Зубиног Потока, центру Лепосавића, односно, у центру Звечана  и ове зграде грађене су новцем који је издвојен од стране Владе Србије, односно Београда. Албански одборници именовани од стране ЦИК Косова преузели су у међувремену и СО Зубин Поток, али је прва седница новог сазива СО одржана у албанском селу Чабра, десетак километара од Зубиног Потока.

У очекивању да Приштина већ ових дана одлучи о месту и времену полагања заклетви нових градоначелника, стигла је и изјава правника Аљберта Краснићија из Приштине, који је пренео тумачење да тај чин може да се обави и ван општинских зграда. Краснићи је објаснио да је „обавезно да се заклетва положи у скупштинама општина како би мандат председника почео“, али, „то не значи да заклетва мора да се положи у одређеном објекту“, односно, „она се може положити и ван садашњих зграда општина“.

Верољуб Петронић, истраживач у области безбедности из Косовске Митровице у изјави за РТ Балкан после априлских локалних избора које су Срби бојкотавали оценио је да се „у наредним данима и недељама и те како може очекивати погоршања безбедносне ситуације“.

„Ово преломни тренутак од 1999. године када се може десити, не само бојкот институција, као до сада, него да Срби траже да Албанци изађу из зграда општина, канцеларија, свесни да су на нелигитиман начин дошли на та места. Јер да су били прави избори они никад не би успели да освоје те мандате“, речи су Петронића.

Потпредседник Српске листе Милан Радоичић ноћ после априлских избора, на којима је на северу КиМ гласало укупно 13 Срба, четвртина уписаних Албанаца и који су одржани у 13 контејнера, издао је сапштење у коме је навео да српски народ неће дозволити да им општине воде они који су освојили један или два одсто гласова.

Радоичић је тада у своје и у име Српске листе захвалио српском народу из Лепосавића, Звечана, Косовске Митровице и Зубиног Потока на „показаном патриотизму, достојанству, части и јединству“, поручујући онима који „мисле да са једним или два одсто гласова могу да воде општине на северу, да им српски народ то никада неће дозволити“.

„Надам се да су сви добро разумели јасну поруку коју им је српски народ са севера Косова и Метохије данас послао“, саопштио је тада Радоичић.

„Када се погледа шта су власти у Приштини на северу Косова радиле само у протеклих неколико месеци, да не идемо даље у прошлост, од упада специјалних јединица на север, постављања контролних пунктова, одузимања имања Србима, избора на које је изашло 13 Срба, одлуке о отварању главног моста на Ибру, јасно је свакоме да је њихов циљ држање сталних тензија, сталног страха, односно, намера да људи са севера одлазе“, каже један од наших саговорника из Северне Митровице.

Председник Србије Александар Вучић је  одговарајући на питање да ли може да дође до сукоба приликом примопредаје власти на северу Косова и Метохије рекао да се нада да то тога неће доћи, али да његова нада – не значи ништа. Упитан да ли постоје неке гаранције међународне заједнице, Вучић је рекао да су и ЕУ и КФОР коректно реаговали по питању отварања моста на Ибру. Председник Србије рекао је и да је предлог ЕУ за превазилажење ситуације на Северу после локалних избора био фер, али да га је Курти одбио јер он „жели само кризу“.

„Они су хтели нешто што је било релативно фер, а Борељ је покушао да објасни Куртију да нема смисла да се хвали изборима са три одсто изашлих грана и да ће бити проблема. Курти је одговорио да ће то полиција да реши, јер су то само криминалне структуре“, рекао је Вучић.

(РТ Балкан)

Повезани чланци

Back to top button