Ново Брдо: Срби из Филиповца траже пут и нову електро – мрежу

Мештани засеока Филиповац, који припада селу Јасеновик у општини Ново Брдо, љути су на локалну власт јер им, тврде,  приликом чишћења снега општинско возило редовно прокопа и уништи насипани пут. Председник општине Ново Брдо Светислав Ивановић најављује дугорочно решење проблема.

Раскопани путеви и затрпани пропусни канали редовно с пролећа муче мештане засеока Филиповац. Како кажу, општинска служба за чишћење путева направи им проблем сваке зиме.  

„Сметови овде буду од 80 сантиметра па навише, путеви су веома лоши, насипају се како је некоме потребно, а не одржавају се онако како је нама потребно“, каже Валентина Ристић из Јасеновика.  

Валентина Ристић – Фото: Ризница

Негован Ристић из овог засеока тврди да им је пут изнад свега неопходан.

„Нама није потребно да нам се из године у годину насипа пут, треба нам асфалт како би проблем једном за свагда решили. Из општине дођу посипају пут, зими кад напада снег служба за чишћење сав песак изгура са стране, затрпа пропусте, и одводне канале и онда се вода с брда сливе у потоцима по сред пута и сав песак и шљунак заврше у ораницама поред пута и тако свако године иста прича, каже Негован.

Председник општине Ново Брдо Светислав Ивановић тврди да општинске власти имају у плану да асфалтирају пут према засеоку Филиповац.

„С обзиром да око Јасеновика гравитира већи број махала ми смо у претходном периоду урадили око километар асфалтног пута али ћемо ускоро урадити и асфалтирање деонице и надам се да ће локална самоуправа обезбедити довољно буџетских средстава за то“, рекао је Ивановић.

Атмосферске воде су прокопале пут који води до засеока Филиповац, фото: Ризница

Осим пута велики проблем  представља и застарела електро – мрежа и дотрајале дрвене бандере које обара ветар.

Валентина Ристић каже да су бандеру у дворишту привезали сајлама, с једе стране за дрво шљиве, а с друге за стреху, како се не би срушила.

„Ни сама не знам колико сам пута звала КЕДС и молила да дођу и уклоне бандеру јер ће неко да настрада. Њих једноставно то не занима“, каже Ристићева.

Фото: Ризница

Прокопан пут и бандере које само што нису пале, представљају проблем и Миодрагу Трајковићу чија се кућа налази на суседном брегу. Бандере на његовом имању Миодраг је подупрео и везао жицом како се услед ветра не би срушиле.

„Ми смо савесни грађани, редовно измирујемо све дажбине за порез и струју, нисмо заслужили да нам се овако враћа,  да не можемо нигде из куће без дубоких чизама или да страхујемо да нам нека жица са електро мреже не убије неко дете“, каже Валентина Ристић.

Општина Ново Брдо, Фото: Ризница

Први човек локалне власти Светислав Ивановић не крије да је електро-мрежа на читавој територији општине Ново Брдо застарела и да је неопходна њена реконструкција.

„Иако је дотрајала електро – мрежа у надлежности Косовке компаније за електродистрибуцију (КЕДС) то је проблем који се тиче и општинске власти и морамо убрзано да га решавамо. Имамо пројекат за читаву територију општине Ново Брдо и добили смо гаранције од КЕДС-а да ће у току ове године бити замењене сви оштећени и дотрајали електро стубови“, рекао је Ивановић.

Нагласио је да ће за замену дотрајале електро мреже и из општинског буџета бити опредељена извесна средства.

У засеоку Филиповац живи близу 40 становника.

И.М.

Повезани чланци

Back to top button