НВО „Актив“: Полиција физички и вербално малтретирала Милићевића

НВО „Актив“ саопштила је да је извршни директор те организације Миодраг Милићевић данас на северу Косова био изложен физичком и вербалном малтретирању од стране припадника специјалних јединица косовске полиције. Полицијска централа у Приштини негирала је да је дошло до инцидента или малтретирања.

Како се наводи у саопштењу НВО „Актив“, до инцидента је дошло око 9.30 часова, у близини прелаза Јариње, када је, како истичу, Миодраг Милићевић заустављен од стране припадника специјалне јединице, издвојен из колоне и у тренутку испитивања један припадник специјалне полиције га је песницом ударио у стомак.

Истовремено, додаје се у саопштењу, дошло је и до вербалног малтретирања када су на Милићевића полицајци викали и захтевали да „ћути“ и постављали му питања „зашто нема косовска документа“.

„Током целе процедуре од заустављања до испитивања, извршни директор НВО ‘Актив’ је у потпуности сарађивао са полицијом и ничим није изазвао насилну реакцију припадника полиције“, истиче се у саопштењу.

НВО „Актив“ је ужаснута овим инцидентом и најоштрије осуђује насилно понашање припадника специјалних јединица.

„Ударац у стомак је чиста бруталност и ничим изазвана прекомерна употреба силе од стране специјалних јединица полиције указује на нарушено безбедносно окружење на северу Косова и неконтролисано деловање припадника полиције које прети продубљивању кризе и могућој ескалацији већ нарушеног безбедносног окружења на северу Косова“, указује НВО „Актив“.

Ова организација, која се бави заговарањем, промоцијом демократије и дијалогом у друштву, упозорава на недопустиво понашање припадника јединице специјалне полиције и позива косовску владу и надлежне институције да покрену хитну истрагу којом би се утврдила одговорност припадника јединице специјалне полиције и тиме спречило понављање сличних ситуација.

„Ово је посебно опасна ситуација уочи истека рока за изрицање опомена и најаве спровођења друге фазе одлуке Владе Косова о кажњавању власника возила са старим регистарским ознакама“, саопштава НВО „Актив“.

Додају и да ће против припадника специјалних полицијских снага бити поднета пријава косовском полицијском инспекторату и свим надлежним органима.

Полиција: Није било инцидената или малтретирања

Полицијска централа у Приштини негирала је да је на пункту Јариње, на северу КиМ, физички и вербално малтретирала извршног директора НВО „Актив“ Миодрага Милићевића, не спомињући да је Милићевић претходно заустављен у близини пункта, како је то саопштено из поменуте организације.

„Данас у 09:28 часова дотично лице (М. М.) са својим возилом се појавио на прелазу СПК-Јариње и након обављене процедуре несметано је наставио ка правцу Србије. Вреди нагласити да није било инцидената или малтретирања над њим како се наводи или алудира у објављеним чланцима медија“, наводи полиција.

Истичу и да су покренули  поновну проверу „где су дежурни полицајци на Јарињу питали и српску страну да ли је неко уложио притужбе, за шта је потврдио и шеф смене српске стране да до сада није било притужби на лоше понашање или нешто слично“.

Повезани чланци

Back to top button