Обустављени радови на кући Џафера Деве у јужној Косовској Митровици

Програм Уједињених нација за развој (УНДП) на Косову и Метохији и Европска унија обуставили су радове на кући Џафера Деве у јужној Косовској Митровици.

„Програм Уједињених нација за развој на Косову и Европска унија су пажљиво слушали забринутости након најаве рестаурације места културног наслеђа у Митровици повезаног са претходним власником Џафером Девом, о чијој се прошлости као сарадника нациста много коментарисало последњих неколико дана“, наводи се у заједничком саопштењу за јавност УНДП и ЕУ.

Како се додаје, намера пројекта је увек била да окупи заједнице и допринесе друштвеној кохезији коришћењем културног наслеђа као инструмента за дијалог међу заједницама и враћањем културног наслеђа на коришћење заједници.

„УНДП и Европска унија изражавају снажно жаљење због било каквих ненамерних увреда при најави почетка радова, а изостављају историјску позадину Џафера Деве. УНДП и Европска унија оштро осуђују антисемитизам и ксенофобију и њене бројне манифестације, укључујући растућу нетолеранцију и нетрпељивост према етничким мањинама и рањивим заједницама. Посвећени смо заштити угрожених, промовисању основних људских права и очувању слободе, достојанства и борби против дезинформација“, истиче се у саопштењу.

Даље се наглашава да је УНДП заједно са ЕУ обуставио рад на локацији.

„У контакту смо са свим укљученим странама и поново процењујемо нашу улогу и допринос, укључујући могућност да се тренутна контроверза искористи као правовремена прилика да се отворено позабавимо прошлошћу кроз отворене дискусије и консултације свих релевантних заједница“, поручује се у саопштењу.

Такође се додаје да су Пројекти културног наслеђа које УНДП спроводи од 2016. године у партнерству са ЕУ, Министарством културе, омладине и спорта, општинама и верским заједницама завршили радове на реновирању и рехабилитацији више од 35 културних и верских објеката, који припадају различитим верским и етничким групама које живе на Косову и Метохији.

„Пројекти су се такође фокусирали на ревитализацију нематеријалног културног наслеђа у виду уметности, музике и занатских вештина, и спровели су бројне курсеве обуке и рестаурационе кампове посебно фокусиране на жене и младе из различитих заједница. Све интервенције доприносе јачању поверења и друштвене кохезије, као и повећању поштовања заједничког културног наслеђа различитих заједница и религија широм Косова“, закључује се у саопштењу УНДП и ЕУ.

Након што је објављено да је обнова куће нацистичког колаборационисте Џафера Деве укључена у пројекат „Културно наслеђе као покретачка сила дијалога међу заједницама и друштвене кохезије“, реаговале су бројне јавне личности, политичари и научници, као и друштвени делатници из Србије и међународне заједнице који су осудиле такав пројекат и подсетилина Девину негативну историјску улогу у Другом светском рату.

Извор
СПУТЊИК

Повезани чланци

Back to top button