Одбачен захтев за оцену уставности на одлуку Централне банке у Приштини о забрани употребу динара на КиМ

Уставни Суд у Приштини одбацио је захтев о оцени уставности и законитости члана 35, уредбе тзв. Централне банке Косова, о забрани промета динара на Косову и Метохији, коју је 20. фебруара ове године упутио адвокат Василије Арсић.

Суд је једногласно утврдио да се захтев прогласи неприхватљивим, јер нису исцрпљена правна средства прописана законом, чиме се одбија захтев за увођење привремене мере, односно обусту спровођења наведене Уредбе Централне банке у Приштини, наведено је у саопштењу.

Наглашава се да је „Централна банка“ једини монетарни орган који може да одлучи о дозвољеним апоенима валута евра у промету.

Адвокат Василије Арсић је 20. фебруара, Уставном суду у Приштини предао захтев за оцену уставности и законитости члана 35, уредбе Централне банке у Приштини, о забрани промета динара на Косову и Метохији.

Арсић је напоменуо да је од тзв. Уставног суда затражена привремена мера, док не буде донета одлука о оцени уставности уредбе, да се дозволи употреба динара као платежног средства на КиМ.

Централна банка у Приштини је 1. фебруара ове године донела уредбу о забрани промета динара на Косову и Метохији.

Повезани чланци

Back to top button