Онлајн трибина „Антисемитизам и Холокауст на Косову и Метохији“

Трибина „Антисемитизам и Холокауст на Косову и Метохији“ с акцентом на живот косовскометохијских Јевреја између два светска рата, када је под утицајем јачања фашизма и нацизма у Европи, антисемитизам у Краљевини Југославији све више добијао на снази, биће одржана у организацији Дома културе из Грачанице у петак 19. фебруара у 18 часова.

Tематски oквир односићe сe нa историју Холокаустa на Косову и Метохији oд 1941. дo 1945. када је безмалo читаво јеврејско становништво током тог периода убијено, каже уредник историјско документарног и програма трибина Александар Гуџић.

„Сефарди и Ашкенази овога краја, као и они Јевреји који су се стицајем прилика ту затекли и дочекали окупатора, искусили су дотле невиђену опасност. Без могућности да значајно утичу на побољшање свог положаја, имали су суочити се са свим сегментима Холокауста – психичким, материјалним и биолошким затирањем. На трибини ће бити презентована и сурова свакодневица косовскометохијских Јевреја током нацистичке окупације; покушаји бекства и пружања отпора, те примери спасавања и осталих облика односа локалног становништва према унесрећеним комшијама“, рекао је Гуџић-

О антисемитизму и Холокаусту на Косову и Метохији у оквиру онлјан трибине говориће историчари Александар Гуџић и Милош Дамјановић.

Предавање прати документарни филм „Сећање“ који су приредили ученици Железничке техничке школе из Београда са својом наставницом социологије Надом Бањанин Ђуричић. Филм је приказан у оквиру свечане комеморације „Сећање у нашим очима – са генерације на генерацију“ која је, поводом обележавања Међународног дана сећања на жртве Холокауста, организована 24. јануара 2017. године у Културном центру „Рекс“ у Београду.

Повезани чланци

Back to top button