Опет срушена спомен плоча киднапованим новинарима

Спомен плоча отетим новинарима Радио Приштине Ђуру Славују и Ранку Перенић постављена на месту њихове отмице између Велике Хоче и Зочишта, данас је поново срушена, саопштило је Удружење новинара Србије (УНС).

То је осми пут у последњих девет година да се насилно уклања плоча на којој пише: “Овде су 21. 8. 1998. године отете наше колеге новинари, Ђуро Славуј и Ранко Перенић – тражимо их”. УНС и ДНКиМ су плочу поставили 2012. године на годишњицу отмице новинарске екипе.

Новинарска екипа Радио Приштине је 21. августа 1998. године кренула ка манастиру Свети Врачи у Зочишту да уради прилог о повратку отетих монаха. Према подацима добијеним од њихових породица, последњи пут виђени су у Великој Хочи, у преподневним сатима. Грешком су кренули ка Ораховцу, који је у то време био под контролом ОВК. За вишеструко рушење плоче отетим новинарима полиција је само једанпут пронашла починиоца. Шабан Бериша (47) условно је кажњен на три месеца затвора и 200 евра новчане казне за рушење плоче.

Упркос податку да је Бериша у истрази признао да је плочу ишчупао користећи грађевинску машину и да је био мотивисан етничким разлозима, у пресуди је та околност изостављена.

УНС, као оштећена страна, није никада позван од стране суда у Ђаковици, нити му је омогућен увид у спис предмета.

НС)

Повезани чланци

Back to top button