Општина Грачаница: 40 стипендија за ученике ромске, ашкалијске и египћанске заједнице

Представници Општине Грачаница и организације „Рома Веритас“ потписали су данас меморандум о стипендирању ученика средњих стручних школа ромске, ашкалијске и египћанске заједнице са територије општине Грачаница.

Шесторо средњошколаца из ових заједница испунило је критеријуме за доделу стипендија од стране организације „Рома Веритас“ после конкурса који је, како се наглашава, био транпсарентан.

Општина Грачаница меморандумом се обавезала на пружање техничке помоћи пројекту у смислу логистичке подршке и праћења рада стипендиста и сарадње са школама.

Меморандум  су у име општине Грачаница потписали председник општине Грачаница Срђан Поповић, заменик председника општине Саша Данић и директорка општинског Одељења за образовање Бранкица Нићић.

Поповић је стипендистима пожелео много успеха у даљем школовању и усавршавању.

„Велики је значај и за општину Грачаница која је овим меморандумом и сарадњом са „Рома Веритасом“ помогла породицама које немају услова за финансирање школовања своје деце. Верујем да ћемо и у наредном периоду наставити сарадњу као и до сада помажући свим заједницама на територији општине Грачаница“, рекао је Поповић.

Предност у додели стипендија имали су редовни ученици средњих стручних школа из ових заједница, они слабијег социјалног статуса као и они који нису корисници стипендија код других донатора и институција.

Осим ученика предвиђена је подршка приватним предузећима, фирмама где би ученици изводили практичну наставу  али и матичним школама и факултетима где будући стипендисти похађајуи наставу и где је могуће обављати праксу.

У склопу пројекта разматраће се и стипендирање студената из ових заједница.

На целој територији Косова укупно ће преко организације „Рома Веритас“ бити стипендирано 40 ученика ромске, ашкалијске и египћанске заједнице.

У циљу успешне реализације пројекта „Рома Веритас“ уско ће сарађивати са центрима за запошљавање и стручно оспособљавање општине Грачаница.

Повезани чланци

Back to top button