Општина Ново Брдо подстиче развој воћарства

Општина Ново Брдо планира да развије производњу јагодичастог и шумског воћа, а изградњом капацитета за производњу истог мотивише пољопривредне произвођаче да са екстензивног пређу на интензивни начин рада пољопривреде, каже за Ризницу, председник општине Светислав Ивановић.  

Аустријска агенција за развој у сарадњи са швајцарском организацијом „Каритас“ определила је средства у вредности од 4 милиона евра за оснаживање и развој воћарства у 10 општина на Косову, међу којима је и општина Ново Брдо. Председник ове локалне самоуправе Светислав Ивановић, каже да од реалне потреба зависи како ће средства бити распоређивана по општинама.   

„Ми као општина имамо потенцијала за развој воћарства, посебно ситног јагодичастог воћа и у последњих неколико година ова грана пољопривреде доживљава праву експанзију. Донатори су то приметили на основу пројеката са којима аплицирамо на конкурсима за доделу грантова и ја се искрено надам да ћемо овај пројекат успешно реализовати“, каже Ивановић.

Пројекат предвиђа развој производње јагодичастог и шумског воћа, удруживање произвођача, изградњу капацитета и откупних станица као и равноправну заступљеност младих и жена.

Будући произвођачи биће помогнути опремом, механизацијом и садницама.

Ивановић истиче да у овоме види добру шансу за развој општине.

И. Миљковић

Повезани чланци

Back to top button