Општинска инспекција: Казне за грађане који спаљују стрњишта

Општинско Одељење инспекције упозорава мештане да се уздрже од спаљивања стрништа након жетве како би се избегле могуће нежељене последице и сачувала животна средина.

„Сваке године у овом периоду долази до учесталих пожара насталих паљењем ниског растиња и стрних усева. Паљењем жетвених остатака на отвореном је стара примитивна агротехничка мера коју пољопривредници противзаконито примењују како би избегли  додатне трошкове и лакше обрадили земљу. Уместо уштеде стварају се велике опасности по околину, загађује се животна средина, наноси се штета пољопривредном земљишту и угрожава се природни екосистем. Редовно скрећемо пажњу, посебно ратарима да не пале стрњику по њивама, јер се свака ватра лако може отети контроли, чак и наизглед безазлено бацање опушака цигарета може индиковати озбиљне проблеме услед овако високих температура. Комунална инспекција ће радити појачаним капацитетом у сарадњи са полицијом, где ће сваки вид паљења или подметања пожара кажњавати на лицу места“, поручила је директорка Одељења инспекције Јелена Стојановић.

„Апелујемо на пољопривреднике да се уздрже од изазивања опасности и стриктно забрањујемо овакве активности. Позивам становништво да сваки вид овакве радње пријави Одељењу инспекције са доказним материјалом у виду фотографија, како би свако несавесно понашање било процесуирано, кажњено и у зависности од нанете штете приведено од стране полиције. Још једном апелујемо на савесно понашање ратара и осталих грађана, само сви заједно учинићемо једни другима добро“, додала је Стојановић.

Из Одељења инспекције упозоравају грађане да је строго забрањено паљење ватре на отвореном простору и да је за то прописана мандатна казна, али и покретање прекршајног поступка пред надлежним судом.

Повезани чланци

Back to top button