Тачи и Весељи се терете за најмање 100 убистава и опстуркцију рада Специјализованог већа

Специјализовано тужилаштво Хагу је Специјализованом већима Косова поднело на испитивање оптужницу са десет тачака којима се Хашим Тачи, Кадри Весељи и друга лица терете за низ злочина против човечности и ратних злочина, укључујући убиство, присилно нестајање лица, прогон и мучење, наведено је на страници Специјалног Тужилаштва Косова.

У оптужници се наводи да Хачим Тачи, Кадри Весељи и други осумњичени из оптужнице сносе кривичну одговорност за скоро 100 убистава. Жртве кривичних дела из оптужнице су стотине лица чији је идентитет познат и међу којима су косовски Албанци, Срби, Роми и лица других националности, као и политички противници.

Оптужница представља искључиво оптужбу. Она је резултат дуготрајних истрага и одражава уверење тужилаштва да може да докаже ван разумне сумње све оптужбе садржане у њој. Судија за претходни поступак Специјализованих већа Косова тренутно испитује оптужницу како би одлучио да ли да је потврди.

„Специјализовани тужилац је сматрао нужним да о оптужбама изда јавно саопштење услед континуираних покушаја Хашим Тачија и Кадри Весељија да ометају и подривају рад Специјализованих већа“, наводи се у саопштењу.

 Тачи и Весељи су, према наводима, спровели тајну кампању да би се укинуо закон којим су Специјализована већа основана као суд, као и да би на други начин опструирали рад суда, а све са циљем да они сами не буду изведени пред лице правде.  Таквим поступцима Тачи и  Весељи су показали да су им лични интереси важнији од жртава њихових злочина, принципа правне државе и целокупног народа Косова, закључује се на крају.

Повезани чланци

Back to top button