Ораховац: Екстремисти му рушили гроб, а сада им смета и табла у улици са његовим именом

Улица Словена Радића у Ораховцу јуче је на кратко остала без табле која неколико деценија сведочи да је у њој рођен и живео младић трагично настрадао 1984. године у Славонској Поћеги на радној акцији.

По дану, док су се српска деца играла у близини, таблу са називом улице скинула је група непознатих албанских младића.

Мајка и отац покојног Словена Радића су о овом догађају телефоном обавестили полицију.

На питање да ли је видео починиоце, Стеван, отац младића по коме је названа улица, каже је да никог није приметио, али да се починиоци вероватно могу видети на снимку камере удаљене свега пар метара од места догађаја. Полицајци су изјавили да надзорна камера извесно време није у функцији.

Српска деца, као и њихови родитељи, која су у време скидања табле била у близини, из страха од одмазде нису смела да посведоче да ли су приметили починиоце.

Улица Словена Радића налази се на тридесетак метара од цркве Успења Пресвете Богородице у Ораховцу. Назив је добила на предлог омладине Ораховца, неколико година после погибије мадића на радној акцији.

Словен је погинуо као средњошколац. Са својих 15 година прегажен је комбајном, а његов гроб у Ораховцу је последњих година више пута скрнављен, а надгробна плоча оборена.

Пре неколико година косовска општина Ораховац променила је називе неких улица у граду, а поменутој је само ставила нову таблу са истим именом.

Родитељи покојног младића, као и грађани Ораховца су узнемирени јер су починиоци скинзули таблу усред бела дана. 

Пише: Оливера Радић

Повезани чланци

Back to top button