Orahovac: Ekstremisti mu rušili grob, a sada im smeta i tabla u ulici sa njegovim imenom

Ulica Slovena Radića u Orahovcu juče je na kratko ostala bez table koja nekoliko decenija svedoči da je u njoj rođen i živeo mladić tragično nastradao 1984. godine u Slavonskoj Poćegi na radnoj akciji.

Po danu, dok su se srpska deca igrala u blizini, tablu sa nazivom ulice skinula je grupa nepoznatih albanskih mladića.

Majka i otac pokojnog Slovena Radića su o ovom događaju telefonom obavestili policiju.

Na pitanje da li je video počinioce, Stevan, otac mladića po kome je nazvana ulica, kaže je da nikog nije primetio, ali da se počinioci verovatno mogu videti na snimku kamere udaljene svega par metara od mesta događaja. Policajci su izjavili da nadzorna kamera izvesno vreme nije u funkciji.

Srpska deca, kao i njihovi roditelji, koja su u vreme skidanja table bila u blizini, iz straha od odmazde nisu smela da posvedoče da li su primetili počinioce.

Ulica Slovena Radića nalazi se na tridesetak metara od crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Orahovcu. Naziv je dobila na predlog omladine Orahovca, nekoliko godina posle pogibije madića na radnoj akciji.

Sloven je poginuo kao srednjoškolac. Sa svojih 15 godina pregažen je kombajnom, a njegov grob u Orahovcu je poslednjih godina više puta skrnavljen, a nadgrobna ploča oborena.

Pre nekoliko godina kosovska opština Orahovac promenila je nazive nekih ulica u gradu, a pomenutoj je samo stavila novu tablu sa istim imenom.

Roditelji pokojnog mladića, kao i građani Orahovca su uznemireni jer su počinioci skinzuli tablu usred bela dana. 

Piše: Olivera Radić

Povezani članci

Back to top button