Ораховац: Промоција књиге Оливере Радић и уручење награде за новинарску хуманост

 „Косовометохијски гласови“ књига новинарке и професора ораховачке Гимназије Оливере Радић биће представљена у Ораховцу, а ауторки ће уједно бити уручена и награда за новинарску хуманост „Ђоко Вјештица“,

 „Косовометохијски гласови“ су збирка јединствених текстова настајалих у деценијама крајње несигурности. Подељена је на два поглавља: „Догађаји, страдања, сведочења“ и „Разговори“. Први део обухвата живот у Ораховцу и околини, личности и детаље ораховачког гета окруженог жицом.

Оливера Радић сведочи о личностима од остављених и пострадалих Ораховчана и Хочана до нобеловца Петера Хандкеа. Други део књиге обухвата разговоре са духовницима, уметницима, научницима, спортистима и појединцима који су се у протеклим деценијама, на различите начине, бавили проблемом Косова и Метохије.

„Оливерини саговорници вас позивају да дођете на Косово и Метохију и сами се уверите у лепоту и подвижништво које обележава данашњу метохијску ствараност. Између редова се чита: сретните се са људима, пружите им руку, погледајте их у очи, речју – подржите Србе који, упркос свему, опстају и надају се“, пише у предговору проф. др Митре Рељић и др Александре Новаков.

Посебна вредност овог сведочанства су и бројне фотографије које је забележила новинарка Оливера Радић која се бави и хуманитарним радом, па је својим текстовима „мотивисала хиљаде људи широм света да подрже хуманитарне акције и помогну својим новчаним прилозима Србе на Косову и Метохији.

Ценећи њен рад жири Удружења новинара Србије доделио јој је престижну награду „Ђоко Вјештица“ за 2021. годину. Диплому и новчану награду од хиљаду евра сутра ће Оливери Радић уручити добротвор Бранислав Баћовић из предузећа „Транспортшпед“.

 О књизи „Косовометохијски гласови“  и раду Оливере Радић говориће рецензент мр Живојин Ракочевић, генерални секретар Удружења новинара Србије Нино Брајовић, председник Друштва новинара Косова и Метохије Будимир Ничић и ауторка.

Промоција и уручење награде одржаће се сутра у 14 часова у Ораховцу уз поштовање епидемиолошких мера.

Повезани чланци

Back to top button