Османи и Свечља: Оставке полицајаца последица претњи Србије

Председница приштинских институција Вјоса Османи је изјавила је у Клини да су седморица српских полицајаца поднела оставке због застрашивања и уцена које долазе из Србије.

На конференцији за медије Османи је затражила од ЕУ да предузме мере, како је рекла, против Србије и Вучића због притиска на српске полицајце.

„Према истрагама наших институција, постоје потврђене информације, њиховог застрашивања и уцене. Њихов извор је у Србији која нажалост наставља са отвореном агресијом на Косово преко нелегалних институција и криминалци на Косову. Притисак се врши на Србе који су за интеграцију и коришћење права која им нуди Устав и Бриселски споразуми“, рекла је Османи.

Османи је оптужила Србију да крши Бриселске споразуме и међународне стандарде људских права.

Реагова је и приштински министар унутрашњих послова Џељаљ Свечља који дели мишљење са Османи да су оставке српских полицајаца полседице притисака и претњи које, како Свечља верује, долазе из Београда.

Он је затражио од међународне заједнице да оштро реагује на понашање Србије.

„Полицајци се претњама и притисцима санкционисаних институција Београда приморавају да поднесу оставке. На овај начин намерно наносе штету српској мањини на Косову, нарушавајући наш суверенитет. Ово мора да престане. Међународна заједница мора оштро да реагује на понашање Србије“, написао је Свечља на Твитеру.

(Репортери)

Повезани чланци

Back to top button