Османи поново оптужује: Србија опструише и не спроводи потписане споразуме из Брисела

Председница самопроглашеног Косова Вјоса Османи, на састанку са специјалним изаслаником Велике Британије за западни Балкан Стјуартом Пичом, поновила је да је Косово посвећено дијалогу али као процесу који је усмерен на међусобном признавању.

Османи је британском дипломати навела да је Косово конструктивно у дијалогу, али да Србија прави опструкције неспровођењем потписаних споразума.

Током сусрета са Стјуартом Пичом, Османи је подсетила да је Уједињено Краљевство међу главним савезницима Косова те да оно има кључну улогу у процесу ослобођења, независности и изградње Косова као независне државе. Нагласила је да што је већа улога Уједињеног Краљевства у важним процесима у региону,  то су и већи и кориснији резултати за грађане Косова.

Говорећи о актуелним политичким дешавањима Османи је истакла да је Косово посвећено дијалогу, као процесу усмереном на међусобно признавање. Тврди да дијалог треба да третира стране равноправно, наводи.

Поновила је став да је косовска страна конструктивна у дијалогу Београда и Приштине те да Србија прави опструкције неспровођењем потписаних споразума.

Османи је устврдила да је утицај Русије у регион негативан те да наводно представља отворену тенденцију дестабилизације региона.  Косово је, како је поручила Османијева на састанку са Пичом, посвећено повећању сарадње са Великом Британијом, посебно у економским и одбрамбеним питањима.

Повезани чланци

Back to top button