Осми КММФФ у Грачаници: Три дана ужитка за љубитеље домаће кинематографије

Косово и Метохија међународног филмског фестивала (КММФФ)“ биће одржано од 21. до 23. новембра у Дому културе „Грачаница“, саопштили су орагнизатори.

За  три дана фестивала, биће приказано девет филмова. Публику очекује више домаћих филмских остварења и неизоставни дечији програм посвећен најмлађим љубитељима седме уметности.

Фестивал отвара вишеструко награђивани филм Стефана Арсенијевића „Страхиња Бановић“ а првог дана фестивала биће приказан и филм Душана Ковачевића „Није лоше бити човек“.

Филм „Није лоше бити човек“ нашег чувеног сценаристе и редитеља Душана Ковачевића приказује се првог дана фестивала у 19 часова. Прича прати професора клавира Милана пет година након што је његов кум, некадашња поп звезда Ранко Бели нестао под неразјашњеним околностима. Милан одлучује да разреши мистерију и коначно сазна шта се догодило са Белим. Не налазећи подршку и разумевање породице и околине, Милан развија пријатељски однос са псом луталицом.

Свечано отварање фестивала заказано је за 21. новембар у 21 час, а биће приказан филм „Страхиња Бановић“. Вишеструко награђивана љубавна прича инспирисана српском епском песмом “Бановић Страхиња”, смештена је у контекст савремене избегличке кризе. Главни јунак је млади мигрант из Африке који је, у жељи да се што боље уклопи у нову средину, узео српско име Страхиња. Са својом женом Абабуо он живи у избегличком кампу у Крњачи, док нови талас избеглица из Сирије, међу којима је и харизматични Али, не унесе немир у њихов живот. Абабуо нестаје без објашњења. У потрази за њом, Страхиња креће балканском мигрантском рутом из потпуно других разлога од свих осталих – из љубави.

Европска филмска академија уврстила је “Страхињу Бановића” у избор 30 најбољих европских филмова и једини већински филм из региона бивше Југославије који је у конкуренцији за награду Европске филмске академије. Филм је освојио 5 награда укључујући и Кристални глобус за најбољи филм на престижном фестивалу у Карловим Варима.

Другог дана фестивала приказују се филмови „Веселе деведесете“ и „Света Петка: Крст у пустињи“.

„Веселе деведесете“ редитеља Лоренца Ди Амика Де Карваља, у Србији је премијерно приказан на Фестивалу Европског Филма Палић, а настао је у копродукцији Италије, Србије и Португалије. Нудећи горким тоновима обојену слику Италије, ова филмска прича о одрастању смештена је у лето 1994. које ће се испоставити као лето љубави, привржености и открића.

Филм “Света Петка – крст у пустињи”, несвакидашњи, ауторски и духовни филм о најпоштованијој светитељки Православља, затвориће други фестивалски дан. Филм, који је режирао Хаџи Александар Ђуровић, прати живот побожне младе Параскеве, где упознајемо њен пут од обичне девојке до тренутка када постаје светитељка. Главне улоге су поверене Милени Предић, Милици Стефановић, Филипу Хајдуковићу, Јадранки Селец, Браниславу Томашевићu, Даниелу Сичу, Андреју Шепетковском и Младену Совиљу као и неколицини јорданских глумаца.

Последњег дана фестивала публика ће имати прилику да погледа остварење Недељка Ковачића „Вера“, инспирисано узбудљивом истинитом причом о вишеструкој шпијунки из времена Другог светског рата. Шпијунски трилер с елементима мелодраме инспирисан истинитом причом о српској Мата Хари – Вери Пешић (1919—1944), шпијунки из времена Другог светског рата. Ово је прича о младој жени која је, не само у раљама ратне шпијунске мреже, већ и патријархалног друштва на Балкану, препуног моћних, арогантних мушкараца с којима се она храбро и дрско носи. Јована Стојиљковић и Петар Зекавица оживели су Веру Пешић и Карла Крауса, високорангираног немачког обавештајца у Краљевини Југославији са којим је Вера била у пословној, али и емотивној вези.

„Хероји радничке класе“ редитеља Милоша Пушића затвориће овогодишње издање Косово и Метохија међународног филмског фестивала. Филм је премијерно приказан на Берлиналу а домаћу премијеру имао је на 50. ФЕСТ-у и освојио више награда на међународним фестивалима током протекле године. Према синопсису филма, Лидија (Јасна Ђуричић) ради за контроверзног грађевинског инвеститора. Задатак јој је да контролише групу грађевинских радника на новоотвореном градилишту. Радници су незадовољни својим положајем и покушавају да се изборе за своја права. Ситуација се компликује, борба за радничка права постаје борба за живот и смрт, а Лидија мора да се определи на чијој је страни.

Дечији програм и ове године има посебно место да фестивалу а најмлађа публика ће имати јединствену прилику да ужива у истакнутим европским анимираним филмовима, синхронизованим или титлованим на српски језик. Биће приказани филмови: „Вински, невидљиви супер клинац“, „Мала банда“ и „Фараон, дивљак и принцеза“.

Косово и Метохија међународни филмски фестивал организују Европски културни форум  и Дом културе Грачаница, под покровитељством Министарства културе Републике Србије.

Након седам успешних и посећених издања КММФФ наставља да ради на подизању културне свести и јачању културне понуде у српским срединама на Косову и Метохији, користећи филм као изражајно средство доступно широком аудиторијуму.

Цена улазница за филмове на Фестивалу је симболична – 200 динара за све пројекције.

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button