Основна школа „Димитрије Прица“ обележила век постојања

Основна школа „Димитрије Прица“ у Доњој Брњици свечано је обележила век постојања и рада.

Упркос условима у којима ради, школа представља стабилну тврђаву у одбрани српског језика, културе и традиције, речено је на свечаној академији поводом прославе јубилеја ове образовне установе. На путу од Мердара до Приштине  Доња Брњица је једино село у коме још увек живе Срби а „Димитрије Прица“ је једина школа где се још увек учи на српском.

Поводом значајног јубилеја директорка Татјана Здравковић је радницима школе али и бившим директорима и наставницима, уручила захвалнице.

„Посебну захвалност дугујемо радницима школе који су радили те тешке 1999.године, када је било веома тешко организовати наставу и наставни кадар. Ти људи су ризиковали своје животе и због таквих људи није опстала само ова школа, већ и цело место“, рекла је Здравковићева.

„Канцеларија за Косово и Метохију увек ће стајати уз свој народ и поштовати све оно што ви радите и помагати вам да буде још много боље. Деца која похађају наставу на читавом простору наше покрајне живе у специфичним и тешким условима, али моје лично мишљење је да протекле три године Канцеларија за КиМ је својим средствима улажући у нашу децу извела са ових простора негде око 3000 деце, по разним основама. Када добијемо повратну информацију од наше деце, када добијемо осмех на њиховим лицима, не постоји цена која не може да се плати“, истакла је Светлана Миладинов, помоћница директора Канцеларије за КиМ.

У оквиру културно-уметничког програма наступили су ученици ове школе са рециталима и сценским тачкама, као и ансамбал народних игара и песама Венац, а сви присутни имали су прилику да погледају изложбу под називом „Историјско наслеђе“.

(Радио Грачаница)

Повезани чланци

Back to top button