Основно тужилаштво захтева притвор за ухапшене у Штрпцу

Из Одељења за кривична дела Основног тужилаштва у Урошевцу затражили су да Основни суд одреди притвор десеторици ухапшених у Штрпцу и Приштини, окривљених да су починили кривично дело “узимање и давање мита, злоупотреба службене дужности и овлашћења, као и помагање у избегавању откривања кривичних дела корупције”.

Ухапшенима Б.Н, Д.Р, Д.М, Х.Б, С.М, Р.Б, Р.Х, Б.И, С.С и Ј.К, по притварању одређена је мера задржавања од 48 сати..

Међу ухапшенима у полицијској акцији први је бивши председник општине Штрпце за кога постоји основана сумња да је  од 2014. до октобра 2018. године као службено лице – председник општине директно примао новац и поклоне, поступајући у супротности са својим службеним дужностима за издавање грађевинских дозвола у Националном парку „Шара“, у трећој и другој зони викендица на Брезовици, чиме је извршио кривична дела „Примање мита и злоупотреба службеног положаја или овлаћења“, саопштено је из Тужилаштва у Урошевцу.

Тужилаштво сматра да је Б.Н, злоупотребио службену дужност, да би за себе стекао материјалну корист, издавањем грађевинске дозволе у Националном парку „Шара“, у трец́ој и другој зони викендица на Брезовици, И тиме би извршио кривично дело „Злоупотреба службеног положаја или овлашц́ења“.

Против Б.Н, односи се и основана сумња да је 21. децембра 2021. године у својој кући у Штрпцу илегално поседовао оружје (пронађени су пиштољ Црвена Застава и 247 метака 9 мм).

Сумња се да су окривљени Д.Р., Д.М. и Х.Б. као службена лица злоупотребили службени положај, како би противправно стекли материјалну корист за себе, на начин да нису предузели законске радње да зауставе нелегалну градњу викендица у Националном парку „Шара“.

Као саизвршиоци сумња се да су  починилии кривично дело „злоупотреба службеног положаја или овлашћења и примање мита”.

Против окривљеног С.М постоји основана сумња да је од 2011 – 2016 године, као службено лице, директор катастра у општини Штрпце, злоупотребио службени положај ради стицања имовинске користи, чиме је извршио кривично дело „злоупотреба службеног положаја или овлашћења”. Исти је, сумња се, непосредно примио новац и поклоне, да би поступио супротно службеној дужности у вези са припремањем документације за упис катастарских парцела, чиме је починио кривично дело „примање мита“.

Такође, против С.М. постоји основана сумња да је од 2011-2016, директно тражио новац и поклоне у циљу вршења непримереног утицаја на одлучивање службеног лица – директора Урбанизма, чиме је починио кривично дело „вршење утицаја“.

Окривљени СМ, нелегално је поседовао оружје, а претресом његове куће пронађен је револвер типа ТТ, и ловачка пушка са 21 метком, које је полиција запленила.

Окривљени Р.Ф., основано се сумња да је од 2012-2018.године, као службено лице – начелник Инспектората у општини Шртрпце, директно примао новац како не би поступио по службеној дужности, чиме је извршио кривично дело „примање мита“. Исти је злоупотребио службену дужност у циљу стицања имовинске користи, што је „злоупотреба службеног положаја или овлашћења“.

За Р.Х., постоји сумња да је од 2011. до краја 2018. године службеном лицу индиректно давао новац да би поступио супротно службеној дужности, чиме би извршио кривично дело „давање мита“.

Исти је делимично утајио порез тако што је уплатио порез давањем лажних података пореској управи, чиме је извршио кривично дјело „пореска утаја“.

За окривљеног Б.И., постоји основана сумња да је од 2011. године до краја 2018. године директно давао новац службеном лицу да поступи супротно службеној дужности, чиме је извршио кривично дело „давање мита, вршење утицаја и пореска утаја”.

За окривљене С.С и Ј.К по захтеву тужилаштва постоји основана сумња да су током 2016. године у Штрпцу помогли службеном лицу у избегавању откривања кривичних дела против службене корупције и службене дужности, чиме би починили кривично дело „пружање помоц́и извршиоцима након извршења кривичних дела”.

Повезани чланци

Back to top button