Осојане: 19 година од повратка Срба

Деветнаест година од почетка повратка расељених Срба у Метохију биће обележено литургијом у обновљеној цркви Светог Архангела Гаврила  и поменом пострадалим Србима на територији општине Исток у Осојану.

Како је саопштено из грачаничког Дома културе програм обележавања биће одржан у недељу 9. августа 2020. године литургијом која ће се одржати у тамошњој цркви Светог Архангела Гаврила после које ће се у 10 часова одржати помен пострадалим Србима са територије Општине Исток током ратних дешавања на Косову и Метохији.

Грађани који током дана буду долазили у цркву и код споменика моћи ће у порти да погледају изложбу слика насталих на Ликовној колонији „Видовдан 2020“ чији је организатор Дом културе  „Грачаница“.

Посетиоци ће добити и „Видовдански гласник“. Годишњу публикацију Дома културе  која прати, вреднује и промовише најзначајније догађаје, уметничке и културолошке феномене на Косову и Метохији и у српском културном простору. Овогодишњи број часописа бави се и културним животом повратника и деце овог краја и објављује фотографије које су они снимали.

Осојане представља један од ретких примера успешног повратка Срба у Метохију. У Осојанску долину се од 2001. године вратило око 350 Срба, а у овом селу данас живи и око осамдесеторо деце.

Организатори програма су Епархија рашко-призренска, Парохија осојанска, Привремени орган Општине Исток , Дом културе „Грачаница“. Подршку пружају Канцеларија за Косово и Метохију и Министарство културе и информисања Владе Републике Србије.

Повезани чланци

Back to top button