„Откуцаји дуге“ и „Ђурђевданско састајање“ роман и збирка позезије биће представљени на КиМ

Роман „Откуцаји дуге“ аутора Петра Тодоровића и зборника песама „Ђурђевданско састајање“, у организацији Удружења писаца из Крагујевца биће представљени публици:

у уторак 21. 05. у Косовској Митровици – ПКЦ „Акваријус“ у 20 часова.

у среду 22. 05. Зубин Поток – Дом културе „Стари Колашин“ у 13 часова,

22. 05. Грачаница – Дом културе у 20 часова

О роману: „Александар је дете из маленог босанског села, које се крајем 19. века упућује на веома неизвестан и узбудљив пут. У својој дирљивој авантури упознаје Марију, Аустроугарку нежне нарави. По повратку у Босну и заснивања породице дочекује их Први светски рат, који је самом чињеницом да је Марија Аустроугарка за њих посебно тежак период. Након њихове трагичне смрти сва земља коју су обрађивала њихова деца бива национализована. За тренутак изобиље прераста у голу борбу за преживљавање. Сафет, кум страдале породице, постаје главни актер уједињења. Други светски рат доноси посебан преокрет у животима главних јунака. Након вишедеценијске борбе прича се наставља у Албанији, Турској и Аустрији, државама које су посебно важне у описивању ратова у Босни и на Косову.

Мултиетничко друштво, различитост говорног подручја, издаја, похлепа, љубав, страст, главни су наративни мотиви. Како је авантура започела тако се и завршава. Марија и Александар почињу неку нову причу са новим столећем испред себе.“

У Зборнику песама „Ђурђевданско састајање“ Удружења писаца Крагујевца доноси песме чланова тог удружења и гостију, а књигу су приредили Раденко Бјелановић и Петар Тодоровић.

У програму учествују: Петар Тодоровић, Раденко Бјелановић, Момчило Милојевић, Жарко Радовић, Драгутин Ђукић, Драган Вукашиновић, Новица Соврлић и Живојин Ракочевић.

Повезани чланци

Back to top button