Патријарх: Молитва за светињу брака и породице, слогу и мир приносиће се у свим црквама СПЦ

СПЦ је саопштила је да је патријарх српски и председник Светог архијерејског синода Порфирије донео одлуку да се, с обзиром на изазове и искушења са којима се СПЦ и верници суочавају, у свим храмовима и манастирима СПЦ на свим богослужењима произноси Молитва за светињу брака и породице, слогу и мир у народу.

У молитви се наводи да је Бог створио човека по његовој слици и прилици као мушкарца и жену, и да је тако установио брак.

„Господе Боже Оче, Сведржитељу, Творче неба и земље, и свих бића, и човека, којега си после свих других створења створио по слици и прилици Твојој и зато најсавршенијег међу створеним бићима, Ти си човека створио као мушко и женско, као једно удвоје и двоје уједно, и тако си од искони установио брак, и заповедио си: ‘Рађајте се и множите се’, и тако си у исти мах установио породицу као заједницу љубави у Теби, усавршену у свету Тајну љубави у Христу Твоме“, наводи се, поред осталог, у молитви.

У молитви се додаје да се „невидљиве силе злобе поднебеске и видљиве, свесне и несвесне, слуге њихове, упињу да обесвете светињу брака и оскрнаве чистоту породице намећући богопротивне и противприродне заједнице као замену за брак и породицу“.

Патријарх Порфирије је у недељу после молебана испред Храма Светог Саве, рекао да црква не подржава никакво насиље и прогон ЛГБТ популације, а нарочито уколико се то чини у име цркве.

„Ми никоме не намећемо оно што је наш начин живота, али исто тако не желимо да нам било ко, са било које стране, долази и намеће свој поглед на свет и начин живота“, поручио је, поред осталог, патријарх.

(Танјуг – РТС)

Повезани чланци

Back to top button