Патријарх Порфирије сутра у Грачаници

Патријарх српски Порфирије који празник Христовог рођења прославља са својим народом, свештенством и монаштвом на Косову и Метохији служиће сутра, на Бадњи дан, свету литургију у 08,30 часова у Манастиру Грачаница.  Његова светост ће после литургије на свечаности у Дому културе уручити стипендије средњошколцима и студентима са Косова и Метохије.

Стипендије се додељују из Задужбине Симе Андрејевића Игуманова, једног од највећих просветних и црквених добротвора  и оснивача Призренске богословије „Свети Кирило и Методије“.

Бригом за младе и њихово школовање наставља се велика просветна мисија која је, захваљујући идејама и труду Игуманова оставила дубоке трагове у српској духовности, просвети и култури.

На пригодној свечаности учествоваће Византијски хор „Мојсије Петровић“ из Београда, Балетска школа Дома културе „Грачаница“, Музичка школа „Стеван Мокрањац“ Приштина и награђивани млади уметници  Павлина Радовановић, Андреј Михајловић, Хелена Инић и Хелена Поповић са професором Немањом Ђорђевићем.

У име добитника стипендија Задужбине говориће Аница Савић, студент Акадамије струковних студија одсек – васпитач.

Своје благослове и поздраве награђенима, грађанству и уметницима упутиће патријарх српски Порфирије и епископ рашко-призренски Теодосије.

Програм ће се одржати у 13 часова у великој сали Дома културе.

Повезани чланци

Back to top button