Патријарх у Грачаници: Уколико бих оставио вас, уколико бих оставио све оно што јесмо овде, ја бих оставио себе.

Грачаничка звона огласила су се на Бадње јутро да поздраве долазак Патријарха српког, а у древној задружбини краља Милутина и око ње окупио се велики броје верника. 

Уз саслужење светшенства и монаштва Епархије рашко-призренске владике Тоедосија и хвостанског Алексеја литургију је служио патријарх Порфирије.  Његова светост је након литургије у беседи поручио да наш православни српски народ има што ниједан други, а то је поздрав Мир Божји – Христос се роди.

Многи верници су службу пратили у порти јер јер у храму није било места, фото: Ризница

„У тој речи открива се наше опредељење. Ми показујемо да смо Христови и у правом смислу те речи – народ мира. Зато знамо да не можемо желети мир само за себе и не можемо имати мир за себе ако желимо немир и одустуство мира другима, нашим комшијама. Исто тако и они треба да знају ако хоће мир за себе не могу га задобити и стећи уколико желе немир нама“, рекао је патријарх Порфирије.

Патријарх поделио стипендије Задужбине Симе Андрејевића Игуманова 

На свечаној академији у Дому културе његова светост уручила је  стипендије средњошколцима и студентима са Косова и Метохије. Претходно је владика Теодосије захвалило патријарху што је одлучио да празник Христовог рођења проведе са својим наордом на Косову и Метохији.

Фото: Ризница

„Ови радосни празнични дани су за све нас посебни управо због ваше посете и ваше службе и ваших молитви које сте заједно са преосвећеним владиком Алексејем, Иларионом и са нашим свештеницима и свештеномонасима, ђаконима и вашом пратњом принели Богу и роду своме“, рекао је владика Теодосије и додао:    

„Ми опстајемо на Косову и Метохији вољом Божјом и помоћу Божјом и то је оно за нас најважније. Воља Божја огледа се у свему што ми данас проживљавамо на Косову и Метохији, у нашем распећу, али и у нашој обнови“, закључио је владика рашко-призренски.

Добродишлицу патријарху пожелео је и директор Дома културе Живојин Ракочевић.

 „Ви можете да прођете пут од најмоћнијих до потпуно остављених. То је оно што нам треба и то је оно што смо у вашој беседи данас чули. У овом тренутку ви сте ушли и у ону цркву Светог Аргангела Миахила у Ракитници која нам је отета па је поново враћена. Ви сте љубављу отворили њена врата као и стотине других до којих тешко или никако долазимо“, рекао је Ракочевић.

Његова светост Патријарх Порфирије још једном је поновио да ће СПЦ увек бити ту са својим народом.

„Уколико бих оставио вас, уколико бих оставио све оно што јесмо овде ја бих заправо оставио себе. То напросто није могуће, то јест ако је формално могуће, теоретски и хипотетички онда више ја не бих био ја, био бих мртвац, а да ли би после тога био неко други то Бог само зна“, рекао је патријарх.

Фото: Ризница

После Грачанице, патријарх наставља пут Високих Дечана, а потом се врћа у Пећку Патријаршију где ће на дан Божића служити празничну литургију.

И. Миљковић

Повезани чланци

Back to top button